AVERTIZARE din partea meteorologilor – Pericol mare la pomii fructiferi!

6

Deși vremea de care am avut parte până acum pe parcursul acestei ierni poate părea una plăcută datorită temperaturilor calde, ea poate reprezenta un adevărat dezastru pentru culturile agricole de toate felurile. Meteorologii avertizează că, în cazul în care vor urma înghețuri pe parcursul următoarelor săptămâni, pomii fructiferi se află în mare pericol.

În emisiunea ”Agricultura Modernă”, la AGRO TV, șeful laboratorului de agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale pentru Meteorologie (ANM), Daniel Alexandru, a explicat în ce constă acest pericol.

”Așa cum am mai precizat, pot spune că pomii fructiferi au o rezistență mare la temperaturile negative iarna, până la minus 40 de grade Celsius. Odată ce ei sunt decăliți, adică li se dă impresia că a revenit primăvara, cu temperaturi de peste 20 de grade Celsius, sensibilitatea lor față de temperaturi scăzute devine mult mai mică față de perioada în care ei erau pregătiți pentru iarnă. Asta înseamnă că orice ger de minus 7, minus 10 grade Celsius îi afectează direct”, a precizat Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie în cadrul ANM, pentru AGRO TV.

Potrivit ultimei prognoze agrometeorologice prezentate de ANM, în cursul acestei săptămâni, temperaturile vor rămâne la cote ridicate. De asemenea, ploile își vor face din nou apariția spre sfârșitul săptămânii în mai multe zone ale țării.