„Banatu-i fruncea” și-n livadă! Un timișorean are în grădină peste 50 de pomi pe rod cu kiwi, kaki, rodii și alte fructe exotice

4

Cine ar fi crezut că în România poți găsi o livadă ca un adevărat colț de rai, cu „fructele zeilor” și tot felul de poame exotice care, acum, în prag de iarnă, să îți încânte, în egală măsură, privirile, cu zeci de culori aprinse, și papilele gustative, cu arome care mai de care mai îmbietoare?!

Ei bine, o astfel de livadă o poți găsi în comuna Giroc, lângă Timișoara, acolo unde un tânăr agronom, Bogdan Costea, s-a apucat să cultive arbori exotici, scrie opiniatimișoarei.ro.

Povestea a început în urmă cu 10 ani, când Bogdan, pasionat de pomicultură și mare amator de fructe exotice, a aclimatizat primul kiwi. După numai doi ani, a și cules primele roade, iar apoi, încetul cu încetul, a venit rândul altor pomi exotici pe care Bogdan Costea i-a ajutat să se adapteze perfect la clima de la noi din țară, astfel că în livada se află acum peste 50 de pomi pe rod, cu producții însemnate de fructe pe care românii nu le văd decât pe rafturile supermarketurilor, și acolo rar, aduse de la mii de kilometri depărtare.

„Avem arbore de căpșuni (un pom ale cărei fructe ca niște sfere roșii-oranj au un aspect oarecum asemănător cu cășunele – n.r.), avem kiwi pe garduri, avem kaki, avem aici patru soiuri, din Italia, Spania, Japonia si Bulgaria. Cam din fiecare. Avem rodiu, avem minikiwi”, își prezintă mândru livada Bogdan Costea, care nu doar că a învațat o mulțime de lucruri din experiențele sale, ci și-a dat și doctoratul în Agronomie.

Dar ceea ce șochează cel mai tare în livada lui Bogdan este că acum, în prag de iarnă, poate doar sa întindă mâna și să culeagă fructe dulci și coapte, total neobișnuite pentru țara noastră.

Într-un colț al grădinii, se văd mai multe crengi încărcate cu niște fructe spectaculoase, portocalii. „Fructele zeilor”, cum mai sunt denumite fructele de kaki, căci despre ele e vorba, sunt perfect coapte în această perioadă, în livada lui Bogdan Costea. Soiul pe care tânărul agronom a reușit să îl aclimatizeze în grădina sa este adus de la un prieten din Spania.

Dar kaki nu sunt singurele fructe exotice pentru care acum, în pragul înghețului, a sosit vremea culesului.

„Aici avem arbore de căpșuni (Arbutus unedo – n.r.). E specific zonei mediteraneene. În perioada asta își face florile, urmează să fructifice undeva în ianuarie. Din acel moment și până în noiembrie își tot matureaza fructele. Sunt pe patru culori, pornesc de la verde, apoi trec prin nuanțe de portocaliu și rosu, în final”, explică tânărul pomicultor.

Bogdan nu vinde fructele, însă le împarte cu mare drag rudelor, prietenilor și celor care îi treg pragul gospodăriei din Giroc.

El susține că oricine are un petic de grădină ar putea să se apuce de cultivarea arborilor cu fructe exotice, nefiind nici costisitor. E drept însă că e nevoie de multă grijă, pentru că astfel de pomi sunt sensibili la temperaturi de minus 15 grade Celsius, iar aclimatizarea este esențială.

„Pun coceni de porumb, imediat lângă pomi, cu folie autoclimatică în trei straturi, creând astfel o atmosfera în care pomul poate să respire. Că și de asta trebuie să ținem cont. Trebuie să îi asigurăm și câteva grade în plus”, explică Bogdan Costea.

Cum schimbările climatice aduc de ceva vreme în România, cu precădere în zona Banatului, temperaturi tot mai ridicate vara și ierni tot mai blânde, noile culturi „exotice”, cum este livada lui Bogdan Costea, pot reprezenta o alternativă la agricultura tradițională.

Sursa foto: opiniatimișoarei.ro