Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis, în 20 noiembrie, apelul de proiecte pentru schema de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile. Totuși, până în acest moment, firmele nu se înghesuie să depună cereri de finanțare.
Potrivit site-ului AFIR, doar două cereri de finanțare au fost depuse până acum. Specialiștii în domeniu susțin că mulți beneficiari nu cunosc detalii despre schema de ajutor, pentru că aceasta a fost lansată prea din scurt.
Astfel, pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor, realizatorul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea, a cerut lămuriri din partea consultanților, care au explicat pașii care trebuie parcurși pentru a accesa această finanțare.
”În primul rând, înainte de a începe un proiect de genul acesta, trebuie calculat consumul – cam ce consum putem estima pentru un an de zile. Vă estimați inclusiv echipamente pe care ați dori să le folosiți. În funcție de consumul respectiv, stabilim producția obligatorie per an. Bineînțeles, ținem cont și de spațiu, să avem spațiul necesar, să avem pe spațiul respectiv documentele necesare. Codul CAEN trebuie să fie autorizat la punctul respectiv de lucru. Atenție, au fost multe societăți comerciale care și-au actualizat codurile CAEN și au uitat să le mențină pe celelalte, și există posibilitatea să lucrezi pe codul CAEN respectiv, dar să constați că nu-l mai ai autorizat. Trebuie verificat lucrul acesta.
Poate să aplice absolut oricine, chiar dacă nu a fost fermier, inclusiv societăți comerciale noi înființate. Codul CAEN trebuie să fie din grupele 01, 10, 11, plus codul CAEN pentru producția de energie la punctele respective. Consumul poate să fie și la alt punct de producție. Se face documentația tehnică, analiza cost-beneficiu, raportul tehnic. În baza raportului tehnic se editează cererea de ofertă standard pusă de AFIR pe site, se transmite solicitarea de ofertă către cât mai mulți furnizori. Ai primit ofertele, selectezi firma câștigătoare, faci contractul de servicii cu firma, decizia de atribuire și cam atât”, a precizat consultantul Ioan Dogaru pentru AGRO TV.
Mai multe detalii despre schema de ajutor pentru energie regenerabilă puteți citi AICI (click).