Bombă la CCR: Legea cadastrului, neconstituțională!

2

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, marţi, că Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare este neconstituţională.

Astfel, CCR „a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 44 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al Partidului Uniunea Salvaţi România din Camera Deputaţilor, precum şi de un număr de 12 deputaţi neafiliaţi şi a constatat că Legea privind completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996 este neconstituţională, în ansamblul său”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Unul dintre aspectele semnalate de deputaţii USR şi de la Forţa Dreptei cu privire la Legea cadastrului se referă la faptul că „procesul-verbal de vecinătate, necesar pentru înscrierea în cartea funciară a posesiei şi mai apoi a proprietăţii, ar putea fi semnat de oricine foloseşte terenul, fie chiar chiriaş sau comodatar, chiar şi în contra intereselor proprietarului”, se arată într-un comunicat al USR.

„În esenţă, Curtea a reţinut că, între forma legii propusă de iniţiatori, dezbătută şi respinsă de Senat, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor, există o serie de diferenţe semnificative de conţinut juridic, de natură să conducă la o viziune substanţial diferită a Camerei decizionale, în privinţa obiectului de reglementare iniţial al legii. Senatul, ca primă cameră sesizată, nu a avut posibilitatea să dezbată şi să se exprime prin vot cu privire la domeniul de reglementare al amendamentelor adoptate de Camera Deputaţilor, fiind prin urmare exclus din procesul legislativ”, se precizează în comunicatul CCR.

În aceste condiţii, Curtea a apreciat că legea criticată nu respectă principiul bicameralismului, fiind adoptată cu încălcarea prevederilor art.61 alin.(2) şi art.75 din Constituţie.

În sesizarea făcută către CCR cu privire la Legea cadastrului sunt semnalate mai multe aspecte de neconstituționalitate, descrise mai pe larg de Agro TV aici.