Porumbul românesc, cumpărat de Egipt! Vezi prețul pe tonă oferit de nord-africani

1

După ce acum mai bine de o săptămână, Egiptul a cumpărat 50.000 de tone de porumb din România, achizitorul de stat din țara nord-africană, GASC, a lansat alte două licitații pentru achiziția de porumb și grâu. Marfa urmează să fie livrată în perioada februarie-martie.

Potrivit informațiilor din piață, Autoritatea Generală pentru Aprovizionarea cu Produse de Bază (GASC) a finalizat, în urmă cu două săptămâni, licitația pentru 50.000 de tone de porumb românesc.

Cantitatea va fi livrată de Ameropa BV și a fost vândută la un preț de 339 de dolari/tonă, în paritatea CIF Egipt, adică cu obligația vânzătorului de a preda marfa în portul destinație și de a suporta asigurarea transportului.

Este important de precizat faptul că porumbul românesc nu a fost cel mai ieftin, însă a fost ales datorită calității. Egiptenii au mai primit oferte de porumb provenit și din Ucraina și SUA, la prețuri de 336 dolari/tonă, respectiv 337,93 dolari/tonă, însă aceste oferte au fost refuzate pe fondul specificațiilor speciale de calitate.

Ministrul aprovizionării, Ali Moselhy, a declarat că porumbul va fi vândut sectorului privat prin noua bursă de mărfuri din Egipt, în efortul de a aborda penuria de furaje și inflația.

Rămâne de văzut cum se vor încheia noile licitații lansate de egipteni pentru grâu și porumb și dacă mai multă marfă românească va lua drumul exportului în perioada următoare. Important de precizat mai este faptul că și achizitorul de stat din Iordania este activ pe piața de achiziții în aceste momente, astfel că interesul pentru mărfurile românești ar putea veni și de acolo.