Bugetul UE pentru 2021: Consiliul și Parlamentul ajung la o înțelegere comună

9
Bugetul UE pentru 2021: Consiliul și Parlamentul ajung la o înțelegere comună

Consiliul și Parlamentul au ajuns ieri, 04 decembrie, la o înțelegere comună asupra conținutului bugetului UE pentru 2021, pe baza cadrului financiar multianual pentru 2021-2027 convenit preliminar la începutul acestui an.

Înțelegerea comună a fost atinsă în cadrul comitetului de conciliere bugetară, în așteptarea clarității cu privire la adoptarea cadrului financiar multianual pentru 2021-2027. Pentru ca bugetul să fie formalizat, următorul cadru financiar multianual va trebui adoptat mai întâi.

Acesta este un rezultat bun pe baza acordului la care s-a ajuns cu privire la următorul cadru financiar multianual. Mă bucur că s-a realizat într-un timp record, datorită cooperării excelente dintre instituțiile UE. Acest lucru arată că Europa se poate uni împreună în perioade de criză. Cu toate acestea, bugetul pentru 2021 poate intra în vigoare numai odată cu blocarea bugetului global al UE și a pachetului de recuperare. Fără aceasta, ne uităm la o reducere drastică a finanțării UE de la începutul anului viitor.

Conform acordului încheiat ieri, angajamentele totale din bugetul 2021 sunt stabilite la 164,2 miliarde EUR. Marjele de 0,8 miliarde EUR sunt păstrate disponibile sub plafoanele de cheltuieli ale următorului cadru financiar multianual pentru a oferi UE suficientă marjă de reacție la nevoile imprevizibile care pot apărea anul viitor, inclusiv în legătură cu criza COVID-19. Plățile totale se ridică la 166,1 miliarde EUR.

Finanțarea în cadrul proiectului de buget a fost direcționată către atenuarea efectelor pandemiei COVID-19, sprijin pentru o redresare durabilă și tranzițiile verzi și digitale ale UE, în conformitate cu prioritățile abordate în următorul cadru financiar multianual.

Perioada de conciliere bugetară prevăzută în tratate se va încheia la 7 decembrie 2020. Deoarece Consiliul și Parlamentul nu vor semna un text comun în comisia de conciliere în perioada respectivă, datorită faptului că adoptarea cadrului financiar multianual este încă în așteptare, Comisia va trebui să prezinte un nou proiect de buget.

Într-o declarație comună convenită ieri, a fost invitat să facă acest lucru, ținând seama în mod corespunzător de înțelegerea comună la care s-a ajuns în conciliere, de îndată ce există suficiente asigurări cu privire la adoptarea următorului cadru financiar multianual. Aceasta va permite Consiliului și Parlamentului să adopte rapid bugetul pentru 2021 pe baza noului proiect de buget al Comisiei.

Dacă nu este posibil să se adopte bugetul UE pentru 2021 până la 1 ianuarie 2021, se va aplica sistemul de douăsprezecimi provizorii. Acest lucru va restricționa considerabil posibilitățile de finanțare a politicilor și programelor UE de la începutul anului viitor.