Calendarul APIA pentru 2023 – Când se depun cererile și când intră banii

49

Noul Plan Național Strategic (PNS) implementat începând de anul acesta aduce o serie de scheme de plată noi pentru fermierii români. Cele mai multe dintre acestea sunt, însă, similare cu cele de anul trecut, iar la fel va fi și calendarul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Calendarul APIA 2023 – Primul pas pentru fermieri

Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a prezentat în direct la AGRO TV calendarul APIA pentru anul 2023. Primul pas pe care trebuie să îl facă fermierii este acela de a-și obține adeverința de la primăriile de care aparțin.

”Și pentru anul 2023, documentul de bază rămâne adeverința pe care fermierii trebuie să o ia de la UAT-uri. La fel, până la sfârșitul lunii februarie, potențialii beneficiari ai formelor de sprijin pentru anul 2023, trebuie să meargă la primării, să-și actualizeze registrul agricol, astfel încât să poată fi eliberată o adeverință corectă pentru anul 2023.

Campania de depunere a cererilor va debuta la data de 1 martie și se va finaliza, ca și în anii anteriori, în 15 mai, iar începând din 16 mai, încă 25 de zile, se vor putea depune cereri cu penalități de 1% pe zi pentru fiecare zi de întârziere”, a precizat Pintea în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Calendarul APIA 2023 – Când se fac plățile

Întrebat de realizatorul Ovidiu Ghinea când se vor realiza plățile, șeful APIA a precizat că programul va fi similar celui din anii precedenți. Astfel, avansul va fi plătit începând din 16 octombrie, urmând ca plata finală să fie făcută după 1 decembrie 2023.

”În ceea ce privește plățile anului 2023, cu siguranță că se vor face plăți în avans. Nu știm care va fi procentul încă. Procentul stabilit este de 50% din FEGA și 50% din FEADR, dar prin demersurile făcute de către Ministerul Agriculturii, în ultimii ani s-a mărit avansul până la 70% din FEGA și 85% din FEADR. Plăți în avans cu siguranță se vor face și în 2023, dar vom vedea care va fi procentul la momentul potrivit. Plata în avans va demara la data de 16 octombrie, iar din 1 decembrie încep plățile finale, care se vor încheia până la 30 iunie, anul următor”, a mai spus Adrian Pintea.

Directorul general APIA a făcut și câteva precizări legate de subvențiile restante din anul 2022. Pentru a afla mai multe detalii despre acest subiect, CLICK AICI.