Camioanele cu cereale ucrainene, blocate la graniță! Fermierii cer despăgubirile promise!

3

Mai multe grupuri de fermieri şi zeci de tractoare au blocat miercuri camioanele cu cereale ucrainene în punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina și Polonia de la Medyka, relatează agenţia EFE, citată de AGERPRES.

Concomitent au avut loc manifestaţii de susţinere a protestului agricultorilor au avut loc în acelaşi timp în mai multe oraşe poloneze, printre care Szczecin şi Lublin.

Fermierii polonezi sunt nemulțumiți că guvernul de la Varşovia nu le-a plătit despăgubirile promise pentru compensarea pierderilor suferite în urma pătrunderii libere în ţară a unor cantități uriașe de cereale ucrainene.

Guvernul de la Varşovia a anunţat luna trecută că le va plăti compensaţii producătorilor de cereale afectaţi de scăderea preţurilor cauzată de intrarea şi acumularea a peste cinci milioane de tone de cereale ucrainene după ce UE a suspendat taxele vamale asupra importurilor din Ucraina pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia.

Comisia Europeană a aprobat două pachete de compensaţii, de 56 şi, respectiv, 100 de milioane de euro destinate fermierilor din Polonia, România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria, ţările cele mai afectate de liberalizarea importurilor agricole din Ucraina.

Cu toate acestea, guvernul de la Varşovia a estimat că aceste compensaţii nu acoperă nicidecum pagubele fermierilor săi, a cerut Bruxellesului să-i aprobe suplimentarea de la bugetul național cu până 2,2 miliarde de euro suma despăgubirilor acordate agricultorilor polonezi. De asemnea, Polonia a interzis unilateral importurile agricole din Ucraina, interdicţie ridicată după ce Comisia Europeană a acceptat restricţii temporare pentru importul a patru produse, şi anume grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui.

Ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat, marţi, la Dorohusk (un alt punct de trecere la graniţa cu Ucraina), că s-a reuşit evacuarea din ţară a 56% din cerealele ucrainene acumulate în silozurile poloneze şi că, deşi luni încă se mai descărcau cereale venite din Ucraina, „de acum înainte niciun bob în plus” de cereale ucrainene nu va mai sosi în Polonia, după ce Comisia Europeană a prelungit până pe 15 septembrie măsurile de salvgardare pentru cele patru produse.