54 de miliarde de euro pentru agricultură în bugetul UE pentru 2024!

5

Agricultura își va trage partea leului din bugetul UE pentru anul 2024, rămânând una dintre prioritățile politicilor promovate la nivelul blocului comuniar.

Astfel, din bugetul de 189,3 miliarde de euro propus miercuri de Comisia Europeană, 53,8 miliarde de euro vor fi alocați pentru politica agricolă comună şi 1,1 miliarde de euro pentru Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime, pentru a veni în sprijinul fermierilor și pescarilor din Europa, dar şi pentru consolidarea rezilienţei sectorului agroalimentar şi a sectorului pescuitului şi pentru asigurarea anvergurii necesare a măsurilor de gestionare a crizelor, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

De asemenea, o sumă de 47,9 miliarde euro ar urma să fie alocată pentru dezvoltare regională şi coeziune, cu scopul de a promova coeziunea economică, socială şi teritorială, precum şi infrastructura care sprijină tranziţia verde şi proiectele prioritare ale UE.

De altfel, Politica Agricolă Comună (PAC) şi politica de coeziune continuă să fie principalele elemente din bugetul UE și în 2024, reprezentând mai mult de jumătate din cele 189,3 miliarde de euro în angajamente.

Potrivit reprezentanților Comisiei, proiectul de buget al UE pentru 2024 include cheltuielile acoperite de creditele din cadrul plafoanelor bugetare pe termen lung, finanţate din resurse proprii. Acestea sunt completate de cheltuielile din cadrul NextGenerationEU – alte 113 miliarde euro pentru granturi finanţate din împrumuturi de pe pieţele de capital.

În ceea ce priveşte bugetul propriu-zis, în proiectul de buget sunt propuse două sume pentru fiecare program – angajamente şi plăţi. „Angajamentele” se referă la fondurile care pot fi convenite prin contracte în cursul unui an, iar „plăţile” desemnează sumele plătite efectiv. Toate sumele sunt exprimate în preţuri curente, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

„Bugetul UE continuă să ofere Europei mijloacele necesare pentru a face faţă provocărilor actuale şi viitoare. Cu toate acestea, bugetul UE, la fel ca bugetele naţionale, este supus unor constrângeri din cauza creşterii costurilor, în timp ce nevoile de finanţare nu sunt în scădere. Bugetul UE pentru 2024 a fost adaptat pentru a sprijini în continuare tranziţia verde şi digitală a Uniunii şi rămâne unul dintre cele mai puternice instrumente prin care se aduce valoare adăugată în viaţa oamenilor”, a declarat comisarul pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn.

De asemenea, Comisia va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie şi va analiza acordarea unui sprijin viitor Ucrainei în contextul viitoarei revizuiri a bugetului său pe termen lung pentru perioada 2021-2027.