Când intră la plată ANT-urile? Anunțul secretarului de stat Adrian Pintea (MADR)

6

Ajutoare naționale tranzitorii (ANT) sunt o categorie de subvenții pe care mulți fermieri le accesează an de an, fie că activează în sectorul vegetal sau în cel zootehnic. Aceste plăți se fac mereu în anul următor celui în care s-a depus cererea. Astfel, pentru anul 2023, plata se va face la începutul anului 2024.

Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Adrian Pintea, plata ANT-urilor se va face chiar în luna ianuarie, dacă bugetul statului pentru anul următor va fi aprobat până la sfârșitul acestui an.

”Am văzut o declarație a premierului că anul acesta se va aproba bugetul statului. Știm că ANT-urile se plătesc din bugetul anului următor, iar dacă anul acesta se aprobă bugetul, atunci vom da drumul în ianuarie și la acești bani”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV.

Oficialul MADR susține că majoritatea plăților APIA vor fi încheiate până la 1 martie 2024, însă va mai rămâne o schemă de plată care nu poate fi demarată decât în a doua jumătate a lunii mai.

”Ultima plată pe care o face APIA, pentru că sunt documente specifice pe care fermierii trebuie să le aducă, este sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Acesta va intra la plată după data de 15 mai”, a mai subliniat Pintea în emisiunea ”Agricultura Modernă”.