Când se tranșează problema GAEC-urilor – Anunț de la Ministerul Agriculturii

6

Soarta GAEC-urilor 7 și 8 va fi tranșată până la sfârșitul lunii noiembrie! Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) susțin că există șanse reale ca România să primească derogări pentru rotația culturilor și condiția de a lăsa 4% din suprafața fermei teren nelucrat, deși în urmă cu câteva luni, Comisia Europeană era de neclintit pe acest subiect.

Se pare că oficialii europeni iau în calcul aceste derogări, după ce numeroase state din Uniunea Europeană au venit cu solicitări similare.

”Până la momentul actual, nu există o decizie fermă a Comisiei în acest sens. Din câte știu și fermierii, Ministerul Agriculturii a făcut toate demersurile pe care putea să le facă, am transmis aceste solicitări pentru derogări la GAEC-urile 7 și 8. (…) Urmează ca în ședința de la sfârșitul lunii noiembrie să primim un răspuns în acest sens.

Eu cred că o să avem ceva sorți de izbândă, acum să vedem dacă vom primi pentru ambele GAEC-uri sau doar pentru unul, sau în cel mai nefericit caz, pentru niciunul. Ultima discuție pe care am avut-o la nivelul conducerii comisiei DG AGRI, directorul general mi-a transmis că în urma solicitărilor făcute de mai multe țări, Comisia a căpătat un soi de flexibilitate. Dacă în vară nici nu voia să audă de aceste derogări, la momentul actual sunt flexibili și încearcă să înțeleagă mai bine specificitatea situației din România și, poate, să ne ofere aceste derogări”, a precizat secretarul de stat Sorin Moise pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

În condițiile în care România nu va primi derogările la GAEC-urile 7 și 8, unii fermieri spun că preferă să renunțe la subvenții și să nu se mai înscrie la APIA, pentru că banii pe care îi câștigă prin subvenții sunt mai puțini decât ceea ce ar câștiga cultivând terenurile fără respectarea regulilor europene.