Ce pregătește Guvernul în legătură cu un ajutor de stat important pentru fermieri

6

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus în dezbatere publică, pe site-ul instituției, un proiect de Hotărâre a Guvernului ce vizează un ajutor de stat extrem de important pentru toți fermierii.

Este vorba de proiectul de HOTĂRÂRE pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, prin care subvenția pentru motorină va putea fi acordată fermierilor până la data de 31 decembrie 2026.

Potrivit HG 1.174/2014, această schemă de ajutor de stat se aplică prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizate la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, care se acordă sub formă de rambursare.

Inițial, conform Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei Europene, schema de ajutor de stat privind reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură trebuia să funcționeze până la 31 decembrie 2020, însă, prin hotărâri ulterioare, executivul comunitar a prelungit posibilitatea aplicării acesteia până la 31 decembrie 2023, apoi până la 31 decembrie 2026.

În nota de fundamentare ce însoțește proiectul de act normativ pus în dezbatere publică de MADR se arată că, potrivit tehnologiilor cadru din sectorul vegetal, ponderea cheltuielior cu motorina este între 19 și 30% din totalul cheltuielilor cu input-urile pe hectar și între 40 și 59% din cheltuielile totale pentru realizarea tehnologiei unei culturi.

„Bunul mers al sectorului agricol depinde de continuitate și stabilitate, pentru a se asigura păstrarea unor costuri de producție în limite sustenabile, iar prețul motorinei utilizate în agricultură reprezită o componentă semnificativă a acestor costuri. Este important de precizat că prețul motorinei este influențat de evoluții ale cotațiilor mondiale ale petrolului, dar și de situația geopolitică din zonă. În acest context, având în vedere particularitățile sectorului agricol și diversele provocări la care trebuie să facă față în prezent, precum și momentul politic și situația de conflict la granița de est a României, dar și tendințele de creștere a prețului petrolului pe burse, fermierii din România sunt puși într-o situație de vulnerabilitate pe piață, datorită costurilor de producție ridicate, care conduc către o producție obținută în condiții de eficiență economică minimă, sau chiar cu pierderi. Față de această situație, este absolut necesar să se continue aplicarea schemei de ajutor de stat prin care se reduc costurile de producție ale fermierilor prin reducerea accizei la motorina utilizată la lucrări mecanice în agricultură și rambursarea sumelor aferente către fermieri”, se mai arată în nota de fundamentare a noului act normativ.

Citește și Ministrul Florin Barbu anunță lansarea unui nou program de 400 de milioane de euro pentru fermieri!