Când vin zăpezile? Informații de ULTIMĂ ORĂ de la ANM

6

Deși suntem deja în luna ianuarie, iarna nu și-a arătat colții încă, iar temperaturile actuale sunt cu mult peste cele obișnuite pentru această perioadă. Chiar dacă fermierii speră încă la un val de zăpezi care să asigure rezerva de apă atât de necesară pentru plante, veștile de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) nu sunt cele mai bune.

”Până la sfârșitul lunii ianuarie, nu se vor înregistra evenimente specifice iernii. Lumea așteaptă apariția zăpezii, dar în zona extracarpatică nu va exista strat de zăpadă până la sfârșitul lunii. Actuala prognoză pe termen scurt și mediu spune că vom avea, în continuare, temperaturi în regim termic ridicat. Ne aflăm la temperaturi medii cu peste 6-7 grade Celsius mai mult decât trebuie să se înregistreze în mod normal.

Din punct de vedere al precipitațiilor, următoarea perioadă va fi deficitară. Posibil să avem un episod similar cu cel care s-a înregistrat în aceste două zile. Sperăm ca de data aceasta, precipitațiile să acopere și zona deficitară din sud-estul României, pentru că în celelalte zone agricole ale țării, lucrurile stau bine din punct de vedere al precipitațiilor”, a precizat Daniel Alexandru, șef laborator agrometeorologie în cadrul ANM, în emisiunea ”Agricultura la Raport” la AGRO TV.

Reprezentantul ANM a mai atras atenția asupra unui fenomen periculos care poate apărea în culturi, din cauza diferențelor mari de temperatură între zi și noapte.

”Ar mai fi de remarcat un aspect termic: cu toate că avem temperaturi ridicate pe timpul zilei, există o diferență mare între maxime și minime, care au început frecvent să scadă sub 0 grade. Acest lucru nu este favorabil pentru plantele care se află în vegetație. În astfel de perioade, când există diferențe mari de temperaturi între noapte și zi, se poate vorbi de fenomenul de descălțare a culturilor, dar ele sunt acum la început și cred că sunt, totuși, într-un regim acceptabil”, a mai subliniat Daniel Alexandru.

În concluzie, reprezentantul ANM a precizat că zăpezile se vor mai lăsa așteptate în perioada următoare, însă este posibilă apariția înghețurilor după săptămâna viitoare.