Legea bacşişului. Libertatea consumatorului de a alege

3
Legea bacşişului: Chiar din prima zi a anului 2023, Guvernul a decis prin lege, ca bacșișul să fie impozitat de către restaurante și baruri, indiferent de sumă. Dacă alegi să iei masa în oraș sau să comanzi ceva pentru acasă, trebuie să fii informat corespunzător, cu privire la noile schimbări aduse de lege.

Legea bacşişului arată că „orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități în restaurante, baruri sau alte activități de servire a băuturilor” este un bacșiș.

 Barurile sau restaurantele sunt obligate să înmâneze clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

Atenție: le este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului!

Clienții pot plăti cu cardul şi bacşişul, nu doar valoarea consumaţiei. Așa cum știm, înainte ca legea să între în vigoare, bacşişul se achita doar cash şi era nefiscalizat.

Consumatorii nu vor fi obligați să lase bacșiș dacă aceștia nu doresc, chiar dacă vor primi o astfel de notă de plată.
Un client poate alege dacă dă sau nu bacşiş, dacă plătește suma propusă de restaurant sau dacă alege altă suma, caz în care trebuie emis un nou bon, şi de asemenea clientul alege dacă plăteşte cash sau card.

Impozitarea bacșișului se va face prin reținerea la sursă a 10% din valoarea acestuia, înainte ca societatea să-l distribuie angajatului, iar această valoare se achită la bugetul de stat. Legea prevede că sumele respective nu pot fi asimilate veniturilor salariale, arată RTV.

Neaplicarea normelor legii atrage sancțiuni contravenționale care pornesc de la 2.000 de lei și pot ajunge la 4.000 de lei.