Cantități URIAȘE de cereale din Ucraina ajung în România! Portul Constanța BLOCAT

2

Cantitățile de cereale care vor fi recoltate anul acesta de către fermierii ucraineni se conturează din ce în ce mai mult, iar toate cifrele indică producții uriașe. Mare parte din aceste mărfuri vor trece prin România, fie că este vorba doar de tranziție sau de import direct, după ce restricțiile vor fi ridicate, spun specialiștii.

Se pare că Ucraina și-a exprimat deja intenția de a transporta prin România peste 25 de milioane de tone de cereale și oleaginoase, această cantitate fiind și maximul care poate fi operat de Portul Constanța într-un an.

”Ucraina, care a traversat spre România cu 16 milioane de tone, credeți-mă că vor traversa cu 25-27 milioane de tone, acesta este planul lor de a traversa prin România. Marfa românească destinată exportului este de 22-24 milioane de tone, adică avem un total de aproape 50 de milioane de tone. Portul Constanța poate opera maxim 25 de milioane de tone, iar noi vrem să băgăm dublu. Nu avem cum, e misiune imposibilă. Și nu poți impune o lege, pentru că e proprietate privată”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, pentru AGRO TV.

Potrivit specialistului, cantitățile de mărfuri ucrainene vor fi anul acesta mult mai mari decât prognozele inițiale, iar transportul acestora se va face prin liniile de solidaritate, inclusiv România.

”Dacă stăm să ne uităm pe prognozele de volum la grâu, toată lumea le plângea de milă că vor face 16,5 milioane de tone la grâu. Eu nu i-am privit cu aceeași milă și am spus că vor face 20-21 de milioane de tone. USDA, în raportul precedent, a spus că vor face 17,5 milioane de tone, iar apoi au venit ei și au spus că vor face 24 milioane de tone de grâu. Vor face o recoltă senzațională de semințe de floarea soarelui, peste 14 milioane de tone. La porumb se vor duce la 26-28 de milioane de tone. Deci vor veni cu toate mărfurile pe unde vor putea, pentru că trebuie să dea drumul mărfurilor”, a mai precizat Cezar Gheorghe în emisiunea ”Agricultura la Raport”.