După ce au obținut atestatul de produs tradițional, Cârnaţii din topor din Vâlcea se pregătesc să își ducă gustul și renumele și dincolo de granițele țării. În acest scop firma producătoare, S.C. Avi-Giis SRL, a depus deja documentația necesară înscrierii în registrul Uniunii Europene al produselor cu Indicații Geografice Protejate (IGP).
„Materia primă folosită de noi este carnea de porc, pe care o preluăm de la crescătorii din zonă, și condimente naturale, iar sarea provine din salina Ocnele Mari, aflată în imediata apropiere. Având o gamă largă de produse obținute sub breandul «Ca Altadată», toate ingredientele folosite de noi în procesul de producție sunt în permanență atent controlate”, a spus Petre Simion, managerul de vânzări al firmei.
Pe langă savoarea și aroma inconfundabilă, mai este ceva care face Cârnații din topor din Vâlcea atât de apreciați de către pofticioși.
„Una dintre caracteristici este aceea că tăierea cărnii se face și acum în bucăți mai mari. La țară, în copilărie, tocam totul cu barda sau cu toporul, noi păstrăm tradiția, iar gustul produsului este atât de bun și datorită acestei operații, tocmai de aceea nu îl mărunțim macanic și asta ne duce cu gândul și la denumirea Cârnaților din topor”, spune Petre Simion.
Secretul pentru a obține Carnații din topor din Valcea nu constă doar în ingredientele naturale folosite, ci și în afumarea lor, care se face și acum folosind lemn de fag, ceea ce le conferă aromă si gust deosebit, dar contribuie foarte mult și la conservarea acestora.
Înființată înăa din anul 1991, fabrica vâlceană care produce bucate românesși «Ca altadată» deține până acum nu mai puțin de 13 atestate pentru produsele sale tradiționale.
Țara noastră are până acum 14 produse recunoscute și protejate la nivelul Uniunii Europene, cel mai recent fiind „Sardeluța marinată fabricată potrivit tradiției din România” care a primit în 16 iulie a.c. aprobarea Comisiei Europene pentru înscrierea în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG).