Cartofii organici conțin mai multe microelemente care sunt adesea carente în sol

9
Cartofii organici conțin mai multe microelemente care sunt adesea carente în sol

Se spune că alimentele cultivate folosind metode de agricultură ecologică sunt mai sănătoase decât alimentele cultivate cu mijloace convenționale. Unul dintre avantajele pe care produsele organice le au față de produsele convenționale este că acestea nu conțin substanțe chimice dăunătoare, care sunt utilizate în agricultura convențională pentru a hrăni culturile și a controla dăunătorii și buruienile. Se consideră că agricultura ecologică crește calitatea nutrițională a alimentelor.

Pentru a delimita în continuare diferențele dintre alimentele organice și cele convenționale, cercetătorii de la Universitatea din Warmia și Mazury din Olsztyn au investigat efectul a trei sisteme de producție, și anume, agricultura convențională, integrată și organică, asupra micronutrienților și a conținutului de oligoelemente ale tuberculilor care aparțin soiuri de cartofi cu maturare timpurie, timpurie și mediu-timpurie.

Cercetătorii au descoperit că agricultura ecologică permite culturilor să obțină mai mulți micronutrienți esențiali din sol decât agricultura convențională sau sistemele agricole integrate. Aceste microelemente sunt cruciale nu numai pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, ci și pentru supraviețuirea plantelor. Cercetările sugerează, de asemenea, că acești nutrienți pot influența aspectul plantelor și, cel mai important, randamentul fructelor lor.

Cercetătorii au discutat concluziile lor într-un articol publicat în revista Acta Agriculturae Scandinavica, Secțiunea B – Știința solului și plantelor.

Agricultura ecologică asigură o nutriție bună a plantelor
Astăzi, fermierii moderni au o varietate de opțiuni atunci când vine vorba de creșterea animalelor și creșterea culturilor. Agricultura ecologică, agricultura convențională și agricultura integrată sunt trei dintre cele mai comune sisteme de producție utilizate în prezent în agricultură.

În agricultura ecologică, fermierii folosesc îngrășăminte naturale (de exemplu, gunoi de grajd, compost organic), erbicide și pesticide pentru a sprijini dezvoltarea culturilor lor. De asemenea, ei folosesc metode naturale (de exemplu, locuințe curate, pășunat prin rotație) pentru a-și menține animalele sănătoase și a le hrăni doar cu furaje organice și fără chimicale. (În legătură: Știți istoria agriculturii ecologice?)

În agricultura convențională, fermierii se bazează pe îngrășăminte chimice, pesticide și erbicide pentru a asigura calitatea și cantitatea produselor lor. De asemenea, utilizează hormoni de creștere și antibiotice pentru a accelera creșterea animalelor lor și pentru a le menține în siguranță de boli. Animalele de fermă crescute convențional au, de asemenea, un acces mai mic (sau deloc) la exterior decât animalele crescute organic.

Agricultura integrată este o abordare relativ nouă, care combină producția de animale și de culturi pentru a reduce costurile și risipa și a îmbunătăți veniturile. În acest sistem agricol, deșeurile dintr-o componentă (de exemplu, animale) sunt utilizate pentru a susține cealaltă componentă (de exemplu, culturi sau pești). Pe lângă asigurarea eliminării în mod sensibil a deșeurilor agricole, agricultura integrată promovează și diversitatea ecologică prin includerea atât a plantelor, cât și a animalelor în producție.

Pentru studiul lor, cercetătorii polonezi au cultivat cinci soiuri locale de cartofi folosind cele trei sisteme de producție menționate mai sus în condiții de câmp. Apoi au analizat eșantioane din fiecare pentru a determina cantitățile de microelemente selectate și oligoelemente pe care le conțineau.

Microelementele pe care cercetătorii le-au căutat au inclus borul (B), cuprul (Cu), fierul (Fe), manganul (Mn) și zincul (Zn), care sunt esențiale pentru organismele vii. De asemenea, au testat oligoelemente, cum ar fi cromul (Cr), nichelul (Ni) și plumbul (Pb), care sunt toate importante, dar sunt considerate substanțe nutritive neesențiale.

Cercetătorii au descoperit că conținutul de micronutrienți și oligoelemente al tuberculilor de cartofi a fost influențat de trei factori, și anume, tipul de sistem de producție utilizat pentru creșterea lor, genotipul plantelor și condițiile meteorologice în timpul sezonului de creștere. Cartofii organici au avut un conținut mai mare de B și Cu, dar un conținut mai mic de Fe, Mn și Zn decât cartofii crescuți în sisteme convenționale sau integrate. Între timp, cartofii cultivați în mod convențional au avut cel mai mare conținut de Pb.

Cultivarea organică a dus la o mai bună alimentare a tuberculilor de cartofi cu B și Cu, care sunt elemente cruciale pentru creșterea și supraviețuirea plantelor, dar care se găsesc adesea deficitare în sol. În contrast, cercetătorii au observat că agricultura convențională a necesitat utilizarea îngrășămintelor pentru a asigura o nutriție adecvată a plantelor.

Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii au ajuns la concluzia că agricultura ecologică este cel mai bun sistem de cultivare pe care îl folosește, deoarece asigură că culturile primesc hrană adecvată, în special cantități ample de micronutrienți esențiali.