Casa Verde Fotovoltaice – Când se deblochează următoarea tranșă de bani

1

Desfășurarea programului Casa Verde Fotovoltaice, ediția 2023, a fost deblocată la începutul acestui an, iar instalările panourilor în gospodării au început pentru o parte dintre beneficiari. Totuși, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu a putut să aprobe fondurile pentru toți beneficiarii, pentru că bugetul instituției nu a fost încă aprobat de Guvern.

Astfel, aproximativ două treimi dintre persoanele înscrise în program au fost aprobate până acum, urmând ca restul să fie aprobate după ce bugetul AFM va primi toate avizele și va trece prin ședința de Guvern.

”Programul este în derulare, l-am deblocat, am aprobat în ianuarie și februarie o parte din persoanele fizice înscrise, pentru că încă nu avem bugetul aprobat. Sper ca bugetul AFM să ia astăzi avizul de la Ministerul Finanțelor și mâine, în ședința de Guvern, să avem Hotărârea de Guvern privind aprobarea bugetului.

În momentul când vom avea bugetul aprobat, atunci vom aproba toate persoanele care au fost validate de către instalatori. Până atunci, conform legii bugetului, mergem pe fracție și aprobăm cât ne permite anvelopa bugetară în fiecare lună.

Pentru 1 martie suntem pregătiți în ambele variante. Dacă vom avea bugetul aprobat, atunci vom aproba absolut toate persoanele fizice declarate eligibile de căre instalatori. Până astăzi sunt validați în jur de 60.000-65.000. În cazul în care nu vom avea bugetul mâine în ședința de Guvern, oricum pe 1 martie vom aproba încă 10.000, cât intră în anvelopa lunii martie, urmând ca imediat după aprobarea bugetului să aproăm și restul persoanelor fizice”, a precizat președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, într-un interviu la DC News.

Potrivit șefului AFM, până la această oră, au fost instalate sau sunt în curs de instalare panourile fotovoltaice în gospodăriile a 19.000 de beneficiari ai programului Casa Verde Fotovoltaice 2023.