Ce anunță Administraţia Naţională de Meteorologie special pentru agricultură

2

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) vine cu o veste importantă pentru fermieri: din cele 400 de noi stații meteo care vor fi realizate, prin PNRR, până la finalul anului 2026, 100 vor fi special create pentru pentru agricultură, pentru a putea pune la dispoziția fermierilor cât mai multe informații utile din teritoriu.

„Pe lângă proiectele de infrastructură, avem în coordonare şi programe europene datorită colegilor care activează în domeniul ştiinţific. Suntem şi beneficiarii Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă prin care, la finele anului 2026 – sperăm să ducem la bun sfârşit cu succes şi acest proiect – vom mai avea în plus 300 de staţii meteorologice şi 100 pentru agricultură pentru că, după cum vedeţi, construcţia viitorului Centru european de Agrometeorologie este în desfăşurare şi avem nevoie de mai multă informaţie în teritoriu”, a anunțat directorul general al ANM, Elena Mateescu, la Sesiunea Ştiinţifică Anuală 2023 a instituției ce a avut loc miercuri, 15 noiembrie.

Șefa ANM a făcut referire, printre altele, la Program Operaţional Sectorial şi Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

„Este important să fim pregătiţi pentru ceea ce înseamnă implementarea sistemelor de avertizare timpurie, o cerinţă în perioada 2023-2027 la nivel internaţional şi în contextul în care România deţine preşedinţia Regiunii Asociative VI (Europa), coordonează la nivelul acestei regiuni, sub umbrela Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Planul pentru implementarea acestor iniţiative de către toate serviciile meteorologice naţionale. Astfel, este foarte important să avem o infrastructură performantă”, a mai spus Elena Mateescu, citată de AGERPRES