Vezi ce creșteri a înregistrat PREȚUL GRÂULUI, MIERCURI, pe burse!

3

Prețul grâului este în creștere pe bursele internaționale, dar abia la trei sferturi față de nivelul atins în decembrie 2022.

Potrivit agențiilor Reuters şi Bloomberg, citate de AGERPRES, prețul grăului a urcat miercuri pe burse, de la cel mai redus nivel din iunie, în urma escaladării ostilităţilor între Ucraina şi Rusia în zona căilor navigabile cheie de la Marea Neagră.

Ministerul rus al apărării a anunţat că a distrus în Marea Neagră patru nave militare ucrainene care aveau la bord membri ai forţelor speciale. De asemenea, a fost raportat un atac cu drone lângă Sevastopol.

Piețele internaționale au reacționat imediat în urma anunțului, astfel că, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut miercuri cu 0,7%, după ce în precedentele patru sesiuni se înregistrase un declin de peste 6%.

Exporturile ucrainene au fost afectate după retragerea Rusiei, luna trecută, din acordul negociat de ONU privind coridorul pentru de la Marea Neagră. Totuşi, cotaţiile la grâu sunt cu 24% mai scăzute faţă de decembrie 2022, pe fondul recoltelor mari din unele zone din emisfera nordică.

Miercuri, preţul grâului a fost influenţat şi de publicarea unui studiu care arată un declin semnificativ al producţiei Canadei, care ar putea reduce aprovizionarea pe plan global.

Pe de altă parte, firma rusă de consultanţă SovEcon a revizuit în creştere estimările privind recolta de grâu a Rusiei din acest an la 92,1 milioane tone metrice, de la 87,1 milioane tone metrice.