Ce fonduri europene pot accesa crescătorii de animale la vară – Peste 200 milioane EURO puse la bătaie

10

Începând din luna iulie a acestui an, crescătorii de animale vor putea depune proiecte pentru a accesa fonduri europene prin linia de finanțare DR-20 – Investiții în sectorul zootehnic. Cererile de finanțare se vor depune, ca și până acum, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Ghidul solicitantului este încă în lucru la Ministerul Agriculturii, însă potrivit fișei acestei măsuri din PNS, sprijinul pe care îl pot primi crescătorii de animale poate ajunge până la maximum 2 milioane de euro/proiect în cazul investițiilor complexe, respectiv maximum 300.000 euro/proiect în cazul proiectelor care își propun exclusiv simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole.

Intensitatea sprijinului va porni, cel mai probabil, de la 50% și va putea ajunge la un maxim de 65% în cazul fermierilor care nu fac parte dintr-o formă asociativă, astfel că aceștia vor fi nevoiți să asigure din fonduri proprii minimum 35% din valoarea proiectului.

Bineînțeles, ca și în cazul tuturor celorlalte linii de finanțare, pentru a accesa fonduri europene, fermierii trebuie să fie constituiți într-o formă de organizare precum persoana fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II), întreprindere familială (IF) etc. La finanțare sunt eligibile și cooperative agricole și societățile cooperative care deservec interesele membrilor fermieri, precum și grupuri și organizații de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor.

Mai multe detalii despre investițiile eligibile care pot fi făcute cu ajutorul acestor fonduri europene puteți citi AICI (click).