Fermele mici vor fi finanțate în 2023! Cum poți obține sprijinul de 50.000 EURO/fermă

7

Potrivit calendarului estimativ publicat recent de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fermele mici vor avea o linie de finanțare din fonduri europene care se va deschide la sfârșitul acestui an. Astfel, începând din luna noiembrie, micii fermieri vor putea depune proiecte la AFIR, pentru a obține o finanțare de 50.000 de euro.

Totuși, cei care vor să se asigure că vor avea câștig de cauză trebuie să înceapă din timp să își pregătească proiectul, astfel încât luna noiembrie să-i prindă cu toate detaliile puse la punct.

Sfatul specialiștilor este ca fermierii să se asigure că au toate actele în regulă, că au înființată o formă de organizare cum ar fi PFA, II sau IF, pentru că proiectele nu se pot depune pe persoană fizică, și că au toate terenurile depuse la APIA prin acea formă de organizare.

Mai departe, rămâne ca toate detaliile proiectului să fie puse la punct alături de un consultant, iar fermierul să se asigure că are fondurile necesare pentru a asigura cofinanțarea, întrucât va trebui să plătească din fonduri proprii 15% din valoarea proiectului.

Din informațiile generale pe care le avem la această dată, vă putem spune că fermele mici vizate în cadrul acestei intervenții sunt definite ca fiind exploatații agricole cu o dimensiune economică între 4.000 SO și 11.999 SO. În cazul exploatațiilor zootehnice de creștere a animalelor din rasele autohtone sunt eligibile exploatațiile cu dimensiunea economică de minimum 2.000 SO.

Ghidul solicitantului încă nu a fost publicat, însă în cadrul Ministerului Agriculturii se lucrează la elaborarea acestuia și urmează să fie publicat în perioada următoare, astfel încât fermierii să-și poată adapta proiectele în funcție de condițiile specifice prezente în ghid.