Ce se întâmplă cu programul ”Un tractor pe fermă” – Ultimele vești de la MADR

29

În urmă cu aproape două săptămâni, ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunța în exclusivitate la AGRO TV că pregătește lansarea unei noi linii de finanțare intitulată ”Un tractor pe fermă”. Prin acest program, Ministerul Agriculturii urmează să ofere finanțare fermierilor mici și mijlocii, care lucrează sub 400 de hectare de teren, pentru a-și achiziționa tractoare noi.

Deși ministrul Barbu spunea atunci că programul ar putea fi lansat ”în două săptămâni”, până în acest moment nu s-a concretizat nimic. Totuși, se pare că programul este discutat în cadrul unui grup de lucru la Ministerul Agriculturii, astfel încât să se pună la punct toate detaliile pentru desfășurarea lui.

”Știu că a fost o discuție în sensul acesta, domnul ministru s-a aplecat asupra acestui lucru, dar aici este o cale destul de lungă. În momentul în care ai o discuție cu formele asociative, trebuie făcută o dezbatere tehnică în cadrul ministerului, cu acest lucru te duci la Comisia Europeană să se aprobe și doar apoi poți vorbi despre condiții de eligibilitate, perioada de implementare, perioada de depunere a cererilor și plata efectivă. Avem în discuție acest lucru și domnul ministru a convocat un grup de lucru, astfel încât să vedem ce soluție găsim și pentru acest ajutor”, a precizat secretarul de stat Adrian Pintea, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Momentan nu este stabilită o dată exactă pentru lansarea programului ”Un tractor pe fermă”. Detaliile cunoscute sunt cele prezentate de șeful MADR la AGRO TV: sprijinul va fi de 70% fonduri europene și 30% aportul fermierului; fermele cu o suprafață până la 100 de hectare vor putea să-și cumpere tractor cu o capacitate de maximum 250 cp; fermele cu suprafața până la 400 de hectare vor putea să-și cumpere tractor cu o capacitate de maximum 400 cp; va exista o alocare separată pentru fermierii din sectorul sfeclei de zahăr.