O nouă veste dată cu gura plină de Comisia Europeană: gândacul de bălegar a fost aprobat ca aliment pentru consum în Europa!
Comisia Europeană a autorizat la începutul acestei luni introducerea pe piață a larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) sub formă de paste, congelate, degresate sau sub formă de pudră ca aliment nou în UE, notează diasporamadrid.com.
Gândacul de bălegar este a patra insectă inclusă în categoria alimentelor sigure pentru consum, după viermele de făină (Tenebrio molitor), autorizat în mai 2021, lăcusta migratoare (Locusta migratoria), autorizat în noembrie 2021, și greierul de casă (Acheta domesticus), autorizat în februarie 2022.
Anunțată la 5 ianuarie 2023, autorizarea pentru gândacul de bălegar vine la câteva luni după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a concluzionat, în cadrul unui studiu, că este sigur consumul de larve ale acestei insecte în condițiile de utilizare și la nivelurile propuse.
La acel moment, experții au avertizat doar că Alphitobius diaperinus poate provoca reacții de hipersensibilitate la persoanele cu alergii la crustacee și acarieni. Atunci, s-a recomandat continuarea cercetărilor privind reacțiile adverse acestui nou aliment.
Autorizarea pentru consumul alimentar a unor insecte precum gândacul de bălegar face parte din strategia „Farm to Fork” a Uniunii Europene care urmărește, printre altele, să identifice surse alternative de proteine pentru a promova un sistem alimentar mai durabil.
Potrivit reprezentanților EFSA gândacul de bălegar este un aliment sigur, larvele acestuia putând fi folosite, în formulări congelate și liofilizate sau sub formă de pastă sau pulbere, ca ingredient în diverse produse „cum ar fi batoanele de cereale, pastele, imitațiile de carne și produsele de panificație“.
Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/58 de autorizare a introducerii pe piață a formelor congelate, sub formă de pastă, uscate și sub formă de pulbere de larve de Alphitobius diaperinus (gândacul de bălegar) ca aliment nou va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulamentul este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Comisia Europeană menționează că este esențial ca produsele care conțin larvele acestei insecte în formele autorizate să fie etichetate în mod corespunzător. Etichetarea se va face în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (UE) 2015/2283.
În prezent, doar compania franceză Ynsect NL B.V. este autorizată să comercializeze aceste noi alimente, care au ca ingredient gândacul de bălegar. Datele științifice conținute în dosarul de cerere și care respectă condițiile prevăzute la articolul 26 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2015/2283 nu pot fi utilizate în beneficiul unui solicitant ulterior fără acordul Ynsect NL B.V. pentru o perioadă de cinci ani de la data intrării în vigoare a regulamentui.