Vine viscolul! Cod portocaliu emis de ANM în mai multe județe

3

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări meteorologice de vreme capricioasă valabile în mai multe zone ale țării. Potrivit meteorologilor, pe parcursul următoarelor zile, vântul va continua să aibă intensificări în special la munte, iar precipitațiile își vor face simțită prezența în majoritatea țării.

Pentru intervalul 19 ianuarie, ora 14 – 20 ianuarie, ora 20, ANM a emis un Cod portocaliu de precipitații abundente și viscol puternic la altitudini de peste 1700 metri în Carpații Meridionali.

”Prin acumulare se vor înregistra cantități de peste 50…70 l/mp. La început vor predomina ploile, iar pe parcursul zilei de vineri (20 ianuarie), în general la altitudini de peste 1200 m, va ninge și local se va depune strat consistent de zăpadă. În zona înaltă (la peste 1700 m) vor fi intervale în care va fi viscol puternic (rafale de peste 100…110 km/h) și vizibilitate redusă”, precizează ANM.

De asemenea, potrivit meteorologilor, în intervalul 19 ianuarie, ora 14 – 21 ianuarie, ora 02, în zona montană și local în nordul Olteniei se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp.

”Pe parcursul zilei de joi (19 ianuarie) va ploua și doar la altitudini de peste 1700 m se vor semnala precipitații mixte, iar începând de vineri dimineață (20 ianuarie), treptat vor predomina ninsorile în cea mai mare parte a zonei montane și se va depune strat de zăpadă”, se menționează în comunicatul ANM.

Totodată, autoritatea mai precizează că local și temporar, vântul va continua să prezinte intensificări în Dobrogea, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…90 km/h viscolind și spulberând zăpadă.