Ce spune ministrul Agriculturii despre definitivarea PNS. Noutăți privind viitorul BANILOR fermierilor

13
Ce spune ministrul Agriculturii despre definitivarea PNS. Noutăți privind viitorul BANILOR fermierilor

Ministrul Agriculturii speră să cadă la pace cu fermierii români. În cadrul Congresului anual al APPR – „De la fermieri pentru fermieri”, de joi, 11 februarie 2021, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a declarat că experții instituției pe care o conduce sunt „în grafic” cu definitivarea Planului Național Strategic (PNS).

Mai mult, el speră să se concretizeze ideea de prelungire a predării planurilor strategice naționale, conform precizărilor făcute de Mihail Dumitru, de la DG AGRI, astfel încât forma ecoschemelor gândite de specialiștii MADR să fie acceptate de fermierii români.

„Sigur că suntem în grafic. Noi avem un grafic care are un deadline în septembrie. Acum am aflat de la domnul Dumitru (n.r. – Mihail Dumitru) că s-ar putea să fie prelungit până la începutul anului viitor. Noi așa ne-am făcut programarea, ca la finele lui septembrie (n.r. – 2021), să definitivăm Programul Național (n.r. – PNS), să trimitem forma finală.

„Dacă se poate prelungi până anul viitor este mai bine. Ideea este să ne armonizăm acolo, pe acele ecoscheme, acolo cred că va fi un dialog mai intens. Cu privire la acceptarea ecoschemelor pe care le gândim noi, repet, le gândim cu fermierii, că dacă le gândim doar noi, de la minister (n.r. – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale), și fermierii nu le acceptă, n-am făcut nimic.

„Chiar dacă sunt acei doi ani de învățare, care au fost ceruți oarecum în cadrul adunării de miniștri, în Consiliul AGRIFISH, tocmai pentru a nu se pierde banii în primii doi ani. Pericolul era foarte mare, fiind sume foarte mari.

„Am constatat că acea preocupare și îngrijorare era și în alte state membre, unde agricultura este mai bine organizată, structura exploatațiilor este așezată și și ei aveau aceste îndoieli sau acea îngrijorare privind absorbția acestor ecoscheme.

„Eu zic că o să ne încadrăm în termen și o să putem începe 2023 cu un Program Național Strategic foarte bine conturat”, a răspuns Oros întrebării moderatorului evenimentului citat, cu privire la starea în care se află creionarea PNS.

Ce ne recomandă Comisia Europeană pentru un PNS eficient

În cel mai recent document de lucru al serviciilor specializate aparținând Comisiei Europene (CE) publicat miercuri, 3 februarie 2021, promovarea unui sector agricol inteligent, rezilient și diversificat, care garantează securitatea alimentară, ocupă primul loc în topul direcțiilor de urmat de către autoritățile de la București în cadrul procesului de creionare a Planului Național Strategic (PNS) PAC post 2021 al României.

Recomandările indicate de Executivul de la Bruxelles în documentul de lucru citat se bazează pe analiza situației actuale a nevoilor și priorităților pentru agricultură și pentru zonele rurale de la noi din țară.

Recomandările vizează obiectivele economice, de mediu și sociale specifice ale viitoarei politici agricole comune, în special nivelul de ambiție și obiectivele specifice ale strategiei „De la fermă la consumator” și ale Strategiei privind biodiversitatea pentru 2030.

Joi, 14 ianuarie 2021, Comisia Europeană (CE) a publicat o listă cu potențialele practici agricole susținute financiar prin intermediul viitoarelor ecoscheme, parte a noii Politici Agricole Comune (PAC).

Printre altele, decidenții de la Bruxelles propun ca fermierii să poată obține finanțare europeană în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la efectivele de animale sau să extindă agricultura ecologică.

În cadrul reformei PAC, aflată în prezent în curs de negociere între Parlamentul European și Consiliul European, programele ecologice reprezintă un nou instrument menit să-i recompenseze pe acei fermieri care aleg să meargă mai departe în ceea ce privește protecția mediului și acțiunile în domeniul climei.

Această listă urmărește să contribuie la dezbaterea privind reforma PAC și rolul acesteia în atingerea obiectivelor Pactului verde european.

De asemenea, documentul CE sporește transparența procesului de elaborare a planurilor strategice PAC și le oferă fermierilor, administrațiilor, oamenilor de știință, precum și părților interesate o bază pentru discuțiile ulterioare cu privire la utilizarea optimă a acestui nou instrument.