Buzău – Ceapa care se obține direct din sămânță, fără arpagic (VIDEO)

9

Două soiuri de ceapă obținute la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SDCL) Buzău se bucură de un succes formidabil printre fermierii și gospodarii din toată țara, ale căror comenzi au epuizat până acum trei sferturi din cantitatea de semințe adunată în ultimii trei ani.

Este vorba despre soiurile Ceapă alba de Buzău (cunoscută și sub numele Diamant) și Rubiniu – un soi de ceapă roșie.

Ce le face face atât de speciale este faptul că aceste soiuri se obțin prin semănare directă, fără să mai fie nevoie de arpagic. Cu alte cuvinte, se elimină o etapă importantă, cea a obținerii arpagicului, astfel că penru obținerea legumei mature, pentru consum nu mai sunt necesari doi ani, explică Floarea Burnichi, cercetător și director științific la SCDL Buzău (vezi video atașat mai jos).

„Semințele sunt semănate în perioada februarie-martie, iar în perioada august-septembrie se recoltează direct bulbii”, precizează Floarea Burnichi.

În plus, Ceapa de Buzău este foarte apreciată și pentru gust, dar și pentru faptul că se păstrează foarte bine peste iarnă. De asemenea, fiind recoltată spre finalul verii, recolta poate fi valorificată la un preț bun până în iarnă.

Potrivit calculelor făcute de cercetători în baza comenzilor, peste o sută de hectare de teren din toată țara vor fi însămânțate anul acesta cu ceapa albă de Buzău, din semințe cumpărate de la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură, relatează sansanews.ro.

Concret, până acum a fost vândută deja toată cantitatea de semințe adunată în 2021 și 2022, respectiv 244 de kilograme, adică necesarul pentru a fi înființate 65 de hectare cu această cultură. Și cum cererile curg în continuare, cercetătorii au fost nevoiți să trimită spre certificare și toată cantitatea de semințe produsă în 2023, respectiv încă 300 de kilograme, din care 150 de kilograme au fost deja contractate. Asta ar însemna necesarul pentru încă 25 de hectare de ceapă.

De asemenea, și ceapa roșie, soiul Rubiniu, este la fel de căutată, până acum fiind vândute 75 de kilograme din stocurile de semințe obținute în 2021 și 2022. Alte 30 de kilograme din producția din 2023 au fost trimise spre certificare, astfel încât, în total, cantitatea va acoperi necesarul pentru cultivarea cu ceapă roșie a 21 de hectare de pământ.

„Din cantitatea de sămânță de ceapă, fie cea albă de Buzău, fie soiul Rubiniu, am reușit să acoperim necesarul pentru 111 hectare ce urmează să fie însămânțate cu semințe produse la Stațiunea  de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău”, a mai spus Florea Burnichi.

Ceapa alba de Buzău se vinde cu 5 lei un pliculeț de 10 grame, 45 de lei un pliculeț de 100 de grame, sau 400 de lei kilogramul, în timp ce soiul de ceapă roșie Rubiniu se vinde 7 lei pliculețul de 10 grame, 60 de lei cel de 100 de grame, sau 550 de lei kilogramul.

video
play-sharp-fill