Ce vești aduce pentru fermieri prognoza meteo până pe 3 martie

5

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat luni progroza pentru următoarele două săptămâni (19 februarie-3 martie) în principalele zone ale țării.

Astfel, în Banat, în primele zile media temperaturilor maxime se va situa între 10°C și 12°C, iar a minimelor între 0°C și 4°C. Între 23 și 26 februarie, meteorologii estimează că vremea va deveni extrem de caldă pentru acea perioadă, cu o medie a maximelor termice de 15-17°C și a minimelor de 4-7°C., însă, în zilele care vor urma, regimul termic va fi din nou în scădere, iar temperaturile vor reveni la valori asemănătoare celor de la începutul intervalului de prognoză. Temporar va ploua, pe alocuri slab cantitativ până spre sfârșitul primei săptămâni, apoi pe arii mai exinse, iar în unele intervale de timp moderat cantitativ.

În Crișana, în primele patru zile media temperaturilor maxime se va situa între 8°C și 11°C, iar a minimelor între 0°C și 4°C. Și aici, între 23 și 26 februarie, vremea va deveni extrem de caldă pentru acea perioadă, cu o medie a maximelor termice de 15-17°C și a minimelor de 5-8°C, după care regimul termic va fi în scădere, cu maxime termice de 10-13°C și minime în medie de 1-4°C. Potrivit meteorologilor, temporar va ploua aproape în fiecare zi, slab, în prima săptămână, după care vor fi și perioade cu ploi moderate cantitativ.

În Transilvania, meteorologii estimează că până în data de 22 februarie, media temperaturilor maxime se va încadra între 6°C și 11°C, iar a minimelor între -2°C și 2°C. În următoarele patru zile vremea va fi mult mai caldă, temperaturile urmând să atingă în medie maxime de 13-16°C și minime 2-5°C. În zilele care vor urma se va răci treptat, astfel că până la finalul intervalului de prognoză media maximelor termice va fi de 9-12°C, iar a minimelor în apropierea pragului de îngheț. Până spre finalul primei săptămâni, trecător va ploua local și slab, apoi probabilitatea ca frecvența și intensitatea ploilor să crească va fi ridicată.

În Maramureș, între 19 și 22 februarie, media temperaturilor maxime se va situa între 7°C și 10°C, în timp ce minimele vor atinge 0-3°C. Între 23 și 26 februarie, vremea va deveni extrem de caldă pentru acest interval, cu o medie a maximelor termice de 13-17°C și a minimelor de 3-6°C. În zilele care vor urma, vremea se va răci, iar în medie, maximele termice vor scădea până spre 10°C, iar minimele spre 1°C. Temporar va ploua aproape în fiecare zi. În special în cea de a doua săptămână vor fi și intervale cu ploi moderate cantitativ, mai estimează meteorologii.

În Moldova, în prima săptămână vremea va fi în încălzire, de la o medie a temperaturilor maxime de 6°C și a minimelor de -2°C, în prima zi, până în jurul a unor maxime de 17°C și a unor minime de 5-7°C, spre finalul perioadei. În cea de a doua săptămână se va răcori, astfel că temperaturile vor ajunge să atingă, în medie, spre finalul intervalului de prognoză, maxime de 10-13°C și minime de 1-4 °C. Meteorologii mai spun că, până în data de 25 februarie, pe arii restrânse și trecător va ploua slab, apoi frecvența și aria pe care vor apărea ploile va crește.

În Dobrogea, tendința vremii, în prima săptămână, va fi de încălzire, de la o medie a temperaturilor maxime de 6°C și a minimelor de 2°C, în prima zi, până la maxime de 15-16° și minime de 6-8 °C, în ultimele. În cea de a doua săptămână valorile termice vor scădea ușor și treptat, astfel că vor ajunge să se situeze, în medie, spre finalul intervalului de prognoză, între 9°C și 13°C, cele maxime, și între 4°C și 6°C, cele minime. Până în data de 26 februarie probabilitatea de ploaie va fi redusă, apoi va crește, ploi fiind posibile aproape zilnic, se mai arată în prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni a ANM.

Și în Muntenia, în prima săptămână vremea va fi în încălzire, de la o medie a temperaturilor maxime de 8°C și a minimelor de 1°C, în prima zi, până la maxime de 18-19°C și minime de 4-6°C, în ultimele zile. În cea de a doua săptămână, vremea se va răcori treptat, astfel că, spre finalul intervalului de prognoză, temperaturile vor ajunge să se situeze, în medie, între 12°C și 16°C, cele maxime, și între 2°C și 4°C, cele minime. Meteorologii mai estimează că până în data de 25 februarie, izolat va ploua slab, apoi frecvența și aria pe care vor apărea ploile va crește.

În Oltenia, până la începutul celei de a doua săptămâni, vremea va parcurge un proces de încălzire, de la o medie a maximelor termice de 8°C și a minimelor de 1-2°C, în prima zi, până la maxime de 15-17°C și minime de 4-6 °C, la finalul perioadei. Din 27 februarie, valorile termice vor fi în scădere, iar în ultimele zile ale intervalului de prognoză, media maximelor va ajunge să se situeze în jurul a 13°C, iar a minimelor va fi de 2-3°C. Până în data de 25 februarie, probabilitatea de ploaie va fi redusă, apoi va crește, ploi fiind posibile aproape zilnic.

La munte, în primele trei zile, media temperaturilor maxime pentru întreaga zonă se va situa în jurul valorii de 0°C, în timp ce minimele vor fi cuprinse între -7*C și -4°C. În următoarele două zile, valorile termice vor crește cu aproximativ 6 grade, apoi, până în jurul datei de 26 februarie, nu vor mai avea variații semnificative. În zilele care vor urma se va răci, media maximelor va tinde spre 1-2°C, iar a minimelor spre minus 5°C-minus 4°C. Temporar vor fi precipitații în fiecare zi, local și în general slabe în prima săptămână, apoi pe arii mai extinse și posibil moderate cantitativ, se arată în prognoza pentru perioada 19 februarie-3 martie, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie.