Dacă zonele din estul și sud-estul țării au fost cele mai păgubite de secetă în ultimii ani, se pare că situația s-a inversat anul acesta, iar fermierii din aceste zone se pot bucura, în sfârșit, de un an agricol cu rezervă de apă apropiată de valorile normale. Potrivit Elenei Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), estul și sud-estul țării sunt singurele zone din România, în acest moment, unde rezerva de apă din sol este optimă.
Polul secetei pare a se fi mutat în zona Olteniei anul acesta, acolo unde deficitul de apă este considerabil, însă se anunță unele precipitații care vor mai atenua această problemă în următoarele zile.
”Oltenia a intrat în noul an agricol, din păcate, tot sub incidența fenomenului de secetă pedologică. În ultimele 7 luni, în această parte a țării, precipitațiile au fost deficitare și vorbim de mai bine de jumătate de an de un deficit de apă în această parte a țării, comparativ cu restul regiunilor agricole. Cel puțin zonele de est și sud-est ale țării stau mai bine din perspectiva rezervei de apă în sol, ca urmare a episoadelor de precipitații din septembrie și octombrie.
Astfel, în acest moment, rezerva de apă înregistrează valori apropiate de optim în partea de est, sud-est a țării, în partea de nord a Munteniei, în timp ce în Moldova și centrul Transilvaniei înregistrăm secetă, iar în restul țării – mă refer aici la cea mai mare parte a Banatului, cea mai mare parte chiar și a Transilvaniei și Munteniei, vorbim de o aprovizionare satisfăcătoare. Ceea ce se va întâmpla în următoarele luni cu siguranță va fi definitoriu pentru ceea ce s-a semănat în toamnă, dar și pentru ceea ce vom pregăti în primăvară”, a explicat Elena Mateescu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Citește și: S-a întors norocul pentru fermierii din Dobrogea: ”Situația este extraordinară!”