Cercetător INCDFP, despre cutremurul de la Arad: „Să ne îngrijorăm ca și până acum, în două zile uităm”

2
Cutremurul de la Arad a fost urmat de 13 replici, cea mai mare având magnitudinea de 3,2 grade. Ultima replică a vut loc în această dimineață și a avut magnitudinea de 2,2, potrivit directorului Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Constantin Ionescu.

Cutremurul de la Arad s-a simțit cu intensitatea de 6 grade Mercali

Cutremurul de 5,2 Richter din regiunea Crișana-Arad s-a produs ieri, la ora 20.26, la adâncimea de 5,6 kilometri și a avut o magnitudine de 5,2. Intensitatea cutremurului în zona epicentrului a fost de 7 grade Mercali. La Arad și Lipova s-a simțit cu intensitatea de 6 grade Mercali. De asemenea, seismul s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia.

În orașe aflate la distanțe mai mari de o sută de kilometri precum Oradea, Cluj sau în zona de sud a țării au fost resimțite intensități de 4 grade, potrivit masuratorilor INCDFP.

„Cutremurele în această zonă apar la contactul între Bazinul Panonic și munți, Munții Apuseni, partea vestică a Meridionalilor în sud. Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea faliei, microplăcii adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent. Împingerea acesta, efectul acesta al microplacii adriatice este datorat cutremurelor din Turcia pentru că am urmărit imediat după Turcia să văd unde apar primele cutremure. Primele au apărut în bazinul Mării Mediterane care s-au deplasat spre Cipru, sudul Greciei, Sicilia, Italia de sud, centrală ți de nord, Dalmația(…). Să ne îngrijorăm ca și până acum, în două zile uităm”, a afirmat Mihail Diaconescu, cercetător la Institutul Național pentru Fizică Pământului.

Sursa: TVR