Chesnoiu: Se deschid noi piețe pentru România!

8

În contextul internațional creat de conflictul din Ucraina, care impune reorganizarea piețelor, România are capacitatea şi posibilitatea să vină cu produse de calitate la preţuri competitive, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, citat de AGERPRES.

„Efectele crizei din Ucraina sunt evidente. Le simţim pe pielea noastră, a tuturor. Vedem că peste situaţia provocată şi bulgărele de zăpadă provocat de creşterea preţului la energie şi gaze naturale, care a antrenat foarte multe sectoare economice din România şi nu numai, la nivel global, a venit şi această criză. Se reorganizează pieţele, se reorganizează circuite comerciale stabile şi preexistente şi poate fi o oportunitate pentru antreprenorii români din agricultură şi industria alimentară pentru că se deschid noi pieţe unde România are capacitatea şi posibilitatea să vină cu produse de calitate la preţuri competitive”, a afirmat Chesnoiu, la videoconferinţa organizată de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR) pe tema programelor de garantare pentru antreprenori.

Potrivit ministrului Chesnoiu, România are marele avantaj de a avea o agricultură care produce materii prime în cantităţi mult mai mari decât necesarul de consum intern, însă pentru a cuceri cu adevărat piețele internaționale este nevoie de unități mari de procesare.

„Dacă intrăm în lanţul de procesare şi măcar adăugăm o primă verigă în procesarea materiilor prime cu siguranţă vom reuşi să aducem plus valoare produselor noastre, evident cu posibilitatea de finanţare – şi am creat-o prin noul Plan strategic. Am majorat cuantumul sprijinului public de la 2,5 milioane euro la 15 milioane de euro, astfel încât să facem posibilă apariţia unor fabrici de procesare, unităţi de procesare de capacitate mai mare, dat fiind faptul că în industria alimentară şi, în general, în unităţile de procesare rata profitului este una mai scăzută şi atunci ai nevoie de volume mari ca să cucereşti noi pieţe, ai nevoie de stabilitate”, a continuat ministrul Agriculturii.

Din acest motiv a fost alocată o sumă considerabilă, de 200 de milioane de euro, care să meargă ţintit spre acele domenii şi sectoare de activitate unde există potenţial de procesare, care aduce valoare adăugată materiei prime, a precizat Adrian Chesnoiu.

„Vom stimula, pe de o parte, fermierii, în anumite cazuri, şi, pe de altă parte, procesatorii să încerce ca excedentul de materie primă care în mod uzual lua calea comerţului intra-comunitar sau în afara Uniunii Europene, să le proceseze în ţară. Şi pentru asta stimulăm cumva atât fermierul, cât şi procesatorul să nu mai fie tentat să vândă materia primă, ci s-o introducă într-o primă verigă de procesare la nivel naţional. Alocarea sumei de 200 de milioane este importantă şi vizează acest an bugetar şi sper eu această măsură să aibă continuitate în timp şi în anii care urmează”, a adăugat Chesnoiu.