Cifre-record la vânzările dintr-o ramură a zootehniei, în perioada Sărbătorilor Pascale

7
Cifre-record la vânzările dintr-o ramură a zootehniei, în perioada Sărbătorilor Pascale

Chiar dacă producția, vânzările și consumul sunt doar cele consemnate în industria avicolă din România și nu includ oferta provenită din gospodării, comercializarea ouălor în perioada Sărbătorilor Pascale se majorează cu aproximativ 50% față de o lună obișnuită, până la aproximativ 290 de milioane de ouă.

Potrivit precizărilor făcute pentru Agerpres de președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, un român consumă, în medie, aproximativ 15 ouă produse în fermele avicole din România.

„Producţia de ouă consum realizată în primele două luni ale anului 2021 a înregistrat o creştere cu circa 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, arată datele Ministerului Agriculturii. Conform experienţei din anii anteriori, fermierii îşi fac propriile strategii de piaţă pentru a asigura eventualele creşteri de cerere, însă în săptămânile dinaintea Sărbătorilor Pascale, de regulă, vânzările cresc la ouă de consum cu circa 50% faţă de o luna obişnuită ceea ce presupune o majorare a producţiei la circa 280 – 290 milioane de ouă din ferme organizate, adică, în medie, 15 ouă pe cap de locuitor pentru Sărbătorile Pascale”, a precizat pentru sursa citată șeful UCPR.

El a adăugat că în exploatațiile specializate erau circa 8,7 milioane de găini, citând tot datele datelor statistice ale MADR, cu un potenţial de producţie anual de 2,35 miliarde de ouă. De altfel, într-o lună obişnuită industria avicolă din România produce în jur de 195 de milioane de ouă.

Cu privire la preţul ouălor, Van a menționat că, în continuare, costul de achiziție la poarta fermei în România este cel mai mic din blocul comunitar european (UE27), și anume 0,31 lei/ou, comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

„Conform Observatorului Preţurilor UE, preţurile la poarta fermei, atât la carnea de pasăre cât şi la ouă consum, sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. Astfel, în săptămâna 14 din anul 2020 preţul la poarta fermei la ouăle de consum era de 0,30 lei/ou, iar în săptămâna 14 a anului 2021 acesta era de 0,31 lei/ou. După cum se vede din evoluţia preţurilor la poarta fermei există ofertă suficientă în perioada premergătoare sărbătorilor pascale”, a mai menționat președintele UCPR.

Conform sursei citate, în lunile ianuarie și februarie 2020, producţia carnea de pasăre obţinută din industria avicolă a înregistrat o reducere cu circa 9% faţă de anul 2020, iar preţul în săptămâna 14 din anul 2021 era uşor mai mare, respectiv 6,99 lei/kg carcasă, faţă de 6,96 lei/kg carcasă în aceeaşi perioadă din 2020.

Datele statistice arată că un român mănâncă, în medie, 240 – 250 de ouă anual, reprezentând un consum lunar de 20 până la 22 de ouă, atât din producţia industrială avicolă cât şi din gospodăriile ţărăneşti, însă în luna în care se sărbătoreşte Paştele consumul pe locuitor “sare” la circa 30 de ouă.