Cifrele avansate de MADR: 15 x Bazna, 4 x Mangalița!

7

Programul de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi Mangaliţa s-a bucurat de succes, iar rezultatele se văd în evoluția efectivelor de porcine din ultimii ani, a anunțat marți Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, dacă în anul 2018, la nivelul țării erau înregistrați 45 de porci din rasa Bazna, în anul 2023 numărul acestora a ajuns la 662, însemnând o creștere de aproape 15 ori a efectivului de capete.

În ceea ce privește rasa Mangalița, s-a observat o creștere de mai bine de patru ori a efectivului de animale, de la 684 de porci în anul 2018, la 2.749 în anul 2023.

Reprezentanții MADR reamintesc fermierilor interesați de creșterea animalelor că în sedința de Guvern de săptămâna trecută a fost aprobat programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2023, cu scopul majorării efectivelor de porci din aceste rase la nivel național.

Actul normativ prevede acordarea unui ajutor de minimis de 1200 lei/scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 produși/an/scroafă, la o greutate de minimum 8 kg/cap.

Schema de ajutor de minimis se aplică crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, respectiv:

– producătorilor agricoli PFA, II și IF;

– producătorilor agricoli societăţi agricole;

– producătorilor agricoli persoane juridice.

Cererile de înscriere se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene, până la data de 30 iunie 2023, inclusiv, iar cererile de plată şi documentele justificative se depun până cel târziu la data de 22 decembrie 2023, inclusiv, se reamintește în anunțul de pe pagina de Facebook a MADR.