Împădurirea, un drum blocat de birocrație. Nici puieți nu se găsesc

5
Împădurirea prin PNRR prinde greu rădăcini deoarece proprietarii de terenuri care şi-ar fi dorit să înceapa treaba de acum, din această primăvară, ar putea să rămână doar cu intenția. Este foarte greu să obțină documentele necesare și la fel de greu găsesc puieți pe piață, spun aceştia.

Potrivit unui reportaj realizat de jurnaliștii de la TVR, în judeţele Olt şi Dolj câteva zeci de fermieri au depus dosare pentru 340 de hectare pe care vor să le împădurească. Interes mare există şi în zona Moldovei. Problema o reprezintă, însă, obținerea actelor necesare acțiunii de împădurire.

Tot pentru TVR, un fermier din judeţul Olt, a declarat că a aplicat pentru programul naţional de împădurire prin PNRR. Cu toate ca avea experienţa actelor încă de anul trecut când a avut în plan accesarea unui alt program de împădurire, chiar şi aşa obţinerea documentelor rămâne o provocare.

Cei care vor să intre în program reclamă birocraţia dar şi lipsa puieţilor, aşa că, cel mai probabil, multe plantări vor fi făcute abia la toamnă. Până la jumătatea lunii februarie, 4.000 de hectare de viitoare păduri aveau amplasamentele acceptate.

Statul decontează până la 20.000 de lei în primii ani pentru amenajarea plantaţiei. Apoi, timp de 20 de ani proprietarii primesc 465 euro/ha, pe an

Programul naţional de împădurire prin PNRR prevede că oricine deţine un teren agricol poate obţine finanţare de la stat pentru a-l împăduri. Scopul programului îl constituie îmbunătățirea calității mediului prin extinderea suprafeței împădurite la nivel național, ameliorarea progresivă a capacității de producție a terenurilor degradate, menținerea biodiversității și dezvoltarea continuă a funcțiilor ecologice și sociale ale pădurilor. 

Iniţial, investiţia trebuie făcută din propriul buzunar, dar odată amenajată plantaţia, statul decontează până la 20.000 de lei în primii ani pentru aceste lucrări.

Apoi, timp de 20 de ani proprietarii primesc 465 euro pe an, pe hectar. Iar în primii 12 ani încasează şi 190 de euro de la APIA pentru că au renunţat la terenurile agricole şi le-au făcut păduri.

Programul are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56.000 de hectare de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.