Cioloș, mesaj DUR pentru fermieri: ”Câtă vreme avem organizații de fermieri sub influența partidelor…”

2

Atât timp cât organizațiile de fermieri nu vor ieși de sub tutela partidelor politice și nu vor deveni o forță reală, vocea fermierilor nu va fi ascultată iar situația generală din agricultura românească nu se va schimba. Este mesajul dur transmis de Dacian Cioloș, actual europarlamentar și fost premier al României, în direct la AGRO TV.

Într-un dialog purtat cu fermierii invitați în emisiunea ”Agricultura la Raport”, aceștia i-au semnalat europarlamentarului român faptul că vocea lor nu este ascultată la Ministerul Agriculturii, astfel că Planul Național Strategic nu răspunde nevoilor reale din sectorul agricol din țara noastră. Redăm în rândurile de mai jos răspunsul lui Cioloș:

”Legat de negocierile pentru Planul Național Strategic, că ați fost acolo și nu ați fost ascultați. Eu nu vreau să vă reproșez dumneavoastră personal, sau să generalizez niște lucruri, vreau doar să constat niște lucruri. În statele membre unde agricultorii sunt foarte bine organizați la nivel național, ei sunt și o forță din punct de vedere politic, indiferent cine este la Ministerul Agriculturii. Asta v-o spun după experiența mea de comisar european. Am văzut situații diferite de la un stat la altul, în funcție de gradul de organizare al agricultorilor.

Câtă vreme avem organizații de fermieri care sunt sub influența partidelor politice și nu invers, să avem organizații profesionale agricole care să influențeze decizii din partidele politice, avem situația pe care o avem. Vă rog să nu mi-o luați în nume de rău, eu nu acuz pe nimeni, e vorba de un element. Nu e singurul, dar este un element de răspuns cu privire la de ce sunteți sau nu ascultați la Ministerul Agriculturii, indiferent cine ar fi ministru.

Oamenii politici caută voturi. Când am propus legea aceea cu camerele agricole care să fie constituite prin votul fermierilor, în 2008, în momentul când politicienii din parlament au înțeles că asta riscă să le afecteze puterea lor în județe, au schimbat legislația ca să nu mai fie camerele agricole alese de fermieri prin vot direct, ci să fie desemnate de consiliile județene. Politicianul își urmărește interesul. Uitați-vă în Polonia, unde au plecat și ei cu greaua moștenire de pe vremea comunismului, și uitați-vă la gradul de organizare. Dar asta nu rezolvă problema și nu vreau să spun că politicienii nu au vina lor. O au, dar din păcate așa este făcut sistemul, politicienii vor căuta tot timpul să câștige cât mai multe voturi, să controleze o parte sau alta din electorat etc. Asta este realitatea, eu sper să o putem schimba, dar asta presupune mai multe lucruri”, a precizat Dacian Cioloș pentru AGRO TV.

Întreaga intervenție poate fi urmărită în înregistrarea emisiunii ”Agricultura la Raport”, pe canalul de youtube AGRO TV.

video
play-sharp-fill