Linia de coastă a României și Bulgariei, noua rută pentru cerealele ucrainene

2

Se pregătește un nou coridor de export pentru cerealele ucrainene, pe linia de coastă a României și Bulgariei la Marea Neagră.

Ucraina ia în considerare noua rută de export după ce săptămâna trecută o navă de marfă sub pavilionul Hong Kong-ului a reuşit să plece din portul ucrainean Odesa, a anunţat luni Denys Marchuk, adjunctul şefului Consiliului Agrar din țara vecină, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

După ce s-a retras, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră, Rusia a ameninţat că va trata toate vapoarele din porturile ucrinene ca potenţiale ţinte militare.

În replică, Kievul a anunţat „un coridor umanitar” pentru cerealele ucrainene, care înaintează de-a lungul liniei de coastă de lângă România şi Bulgaria.

„Doar un singur vas comercial a reuşit să treacă până acum, demonstrând necesitatea de a căuta rute alternative. Ar trebui să existe potenţiale deplasări ale încă 7-8 vapoare… atunci poate în viitor aceste rute alternative vor deveni un coridor pentru navele care transportă cereale şi plante oleaginoase”, a declarat Denys Marchuk, la postul naţional de televiziune.

Potrivit Financial Times, autorităţile de la Kiev finalizează o schemă cu asigurătorii globali pentru acoperirea riscurilor în cazul navelor care călătoresc spre şi dinspre porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Astfel, pentru a atrage proprietarii de nave către porturile ucrainene bombardate de ruşi, Ucraina a alocat deja 20 miliarde de hrivne (circa 547 milioane de dolari) pentru asigurarea navelor.

„Nu toţi proprietarii de nave vor avea curaj să folosească vasele într-un mediu nesigur” pentru a transporta cerealele ucrainene, a declarat Marchuk cu privire la această decizie a Kievului.