Controale APIA – Toate cererile sunt incluse la control în 2023

42

Anul acesta, niciun fermier nu scapă de controalele APIA – este mesajul transmis de directorul general al instituției, Adrian Pintea, în direct la AGRO TV. Pe lângă cele două controale cu care fermierii erau obișnuiți, pe teren și prin teledetecție, anul 2023 vine cu încă o formă de control, prin care vor fi verificate toate cererile de plată.

”În momentul în care se închide campania de primire a cererilor, toate cererile sunt preluate în sistemul integrat de administrare și control, în care încep procedurile de control administrativ, de verificare a tuturor cererilor care se vor depune anul acesta. Fiecare salariat procedează la verificarea administrativă a tuturor cererilor, adică verifică toată documentația depusă, adeverința, dacă corespunde cu suprafața solicitată, cu ceea ce a desenat fermierul în IPA Online, dacă se încadrează în criteriile de eligibilitate.

După ce se încheie această perioadă de control administrativ, se mai face încă un control administrativ de către sistem, iar pe urmă, toate cererile depuse vor intra în eșantionul de control. Nu există niciun fermier care să fie exclus din acest cerc al eșantionării. Acest eșantion se face pe criterii foarte clare, criterii aprobate de Comisia Europeană.

Va fi metoda clasică de control, prin care funcționarii de la centrele județene, cei de la serviciul specializat de control teren și biroul inspecții fac echipe mixte, merg la fața locului și fac măsurători. Mai este al doilea tip de control, cel prin teledetecție, în care se face cu spectru de culori și se verifică inclusiv culturile care au fost declarate de către fermieri. Pe lângă cele două controale, 2023 vine și cu o noutate, așa numita monitorizare, în care toată plaja de fermieri este verificată, verificare care se face prin sistemul informatic”, a precizat directorul general al APIA, Adrian Pintea, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Controalele vor fi finalizate, ca și până acum, până la sfârșitul lunii septembrie. Apoi, începând din 16 octombrie, APIA va începe să vireze banii în conturile fermierilor.

”Aceste controale trebuie finalizate până la data de 30 septembrie. În perioada 1-15 octombrie, în urma acestor controale se fac niște rapoarte de control care sunt introduse în sistemul informatic și se stabilesc eligibilitățile pentru fiecare schemă de plată și formă de sprijin. Sperăm că toate decurg bine, iar în 16 octombrie vom demara cu succes campania de plăți în avans pentru noul PNS”, a mai spus Adrian Pintea.