Prof. Costel Vânătoru avertizează asupra tomatelor venite din import

5

Legumele venite din import reprezintă o mare problemă pentru legumicultorii români, care nu pot concura cu prețurile derizorii ale mărfurilor ajunse din străinătate. Fie că e vorba de tomate, castraveți sau alte legume, micii producători români spun că prețurile sunt atât de mici, încât de multe ori nici nu merită să-și mai recolteze producția, pentru că nu-și pot acoperi costurile.

Problemele nu se opresc însă doar la producătorii români. Cercetătorul Costel Vânătoru spune că tomatele venite din Turcia sau alte țări terțe ar putea fi o problemă și pentru consumatori, din cauza tratamentelor care sunt aplicate asupra lor pentru a rezista o perioadă atât de îndelungată.

”O tomată se păstrează după recoltare 5-10-15 zile, poate de tuci la 20 de zile. Dar gândiți-vă dacă ea e recoltată în Turcia, până ajunge la sortare, de acolo la transport, la supermarket și acolo cât mai stă. Nu cred, oricine ar încerca să mă convingă, că acele tomate sunt superioare față de cea produsă la Mihăilești sau cele produse la Buzău sau în alt bazin legumicol din țară. A noastră, cât încearcă unii să o hulească că are moț, că n-are moț, este naturală, crescută pe pământ. Arată că este vie și naturală faptul că se păstrează foarte puțin după recoltare”, a precizat Costel Vânătoru în direct la AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Profesorul Costel Vânătoru a mai vorbit și despre Banca de Gene de la Buzău, un proiect de suflet al său care prinde din ce în ce mai mult contur.

”Cu Banca de Gene suntem pe drumul cel bun. Am reușit deblocarea proiectului, s-au făcut primele angajări, zilele trecute s-a stabilit și consiliul de administrație. Sperăm ca în zilele următoare să plecăm la drum. Sper ca proiectul să fie înțeles de toți decidenții politici, pentru că este un proiect național, un proiect științific, cu un puternic impact economic, nu este o ambiție personală. Este doar dorința de a avea acest patrimoniu genetic, de a-l valorifica și de a-l pune în practică”, a mai spus Costel Vânătoru.