3,2 miliarde de euro pentru investiții în depozitare și procesare la nivel de fermă

10

 

3,2 miliarde de euro sunt alocate prin PNDR pentru investiții în depozitare și procesare la nivel de fermă. Măsurile vor începe din septembrie și se vor derula și pe parcursul anului 2022, a arătat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, care s-a întâlnit la sfârșitul acestei săptămâni cu fermierii, în cadrul unor dezbateri organizate de Clubul Fermierilor Români în județul Timiș.

Discuțiile cu fermierii au vizat structura și responsabilitățile Grupului de Lucru regional din zona Banatului.

Adrian Oros a subliniat prioritățile agriculturii românești în contextul direcțiilor și tendințelor europene care vizează noua Politică Agricolă Comună 2021-2027.

De asemenea, ministrul a prezentat stadiul eleborarii Programului Național Strategic, care va începe efectiv în 2023. Totodată, el a prezentat și programul de tranziție, ce se va derula între 2021-2022 pentru măsurile de investiții pentru agricultură și dezvoltare rurală din PNDR, cu o alocare de 3,2 miliarde de euro. În cadrul acestui program se va pune accent pe investiții în fermă, în depozitare și procesare la nivel de fermă.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) are în vedere ca la sfârșitul acestei luni să lanseze măsurile care nu au suferit modificări, respectiv submăsura 9.1 – înființarea grupurilor de producători și submăsura 17.1 – prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor.

De asemenea, în august vor fi lansate măsurile forfetare 6.1 – instalarea tinerilor fermieri, 6.3 ­– sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, 16.4 , 16.4 a – sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol.

În luna septembrie se dorește lansarea măsurilor 4.1 și 4.2 – investiții în depozitare și procesare, a măsurilor non agricole 6.2 și 6.4, precum și a măsurii 4.3 –drumuri agricole.

Referitor la sprijinul pentru crescătorii de bovine, ministrul a făcut precizări și a subliniat că fermierii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate sunt așteptați să depună cererile de solicitare a ajutorului de stat la centrele APIA până cel târziu la data de 9 august 2021.

În cadrul dezbaterilor au mai fost abordate și următoarele teme:

– strategia privind sistemele de desecare drenaj – continuarea studiului început anul trecut de USAMVB împreună cu Clubul Fermierilor Români și fundamentarea lucrărilor de desecare drenaj din Programul Național de Redresare și Reziliență și nu numai;

– strategia de gestionare a apei, discutată cu mai multe universități din țară, precum și cu asociații agricole;

– discuții privind ecoschemele, care vor avea un rol de compensare pentru pierderile pe care le vor avea fermierii dacă se va aplica strategia Green Deal.