Cotațiile grâului în Portul Constanța AZI – Cât se dă pe recolta nouă și recolta veche

3

Prăbușirea prețului grâului din ultima vreme pare că atins un mic moment de acalmie, iar piețele așteaptă momentan apropierea noii recolte. Cotațiile din acest moment sunt mici, în comparație cu ceea ce sperau fermierii să vadă, însă probabil că prețul se va duce și mai jos în lunile următoare, când marfa nouă va începe să fie recoltată.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor, grâul din 2022 se vinde azi undeva la 248 euro/tonă în Portul Constanța, în timp ce cotațiile pentru recolta din 2023 sunt cu aproximativ 10 euro/tonă mai scăzute.

”Cam șapte zile s-au scurs din etapa de calmitate pe care o preconizam și vedem cum grâul urcă și coboară 2-3 euro în fiecare zi. Chicago Board of Trade identic cotează, piața noastră identic reacționează. Vedem niște niveluri de preț pentru recolta veche în jurul valorii de 247-248 euro/tonă, poate și 250 euro/tonă. Recolta nouă este cotată la 238-240 euro/tonă. Aceasta este o liniștire a pieței, după care vom asista la schimbări”, a precizat Cezar Gheorghe în Agrojurnal, la Digi24.

Prețuri mici se înregistrează și la orz, ca și la celelalte mărfuri agricole. Recolta nouă de orz se cumpără azi în Portul Constanța cu 215 euro/tonă.

”Orzul stă timid undeva în jurul valorii de 235-237 euro/tonă, în timp ce recolta nouă este valorizată undeva la 215-216 euro/tonă. Cu alte cuvinte, nimic nou sub soare despre orz”, a mai spus Cezar Gheorghe.