Un mic fermier, la capătul puterilor, își închide ferma! ”Domnul Daea m-a lăsat fără subvenție”

7

Crizele suprapuse din ultimul an de zile i-au adus pe mulți fermieri într-o situație extrem de dificilă, iar o bună parte dintre ei au ajuns să capituleze. Deși mulți dintre ei și-au investit toată agoniseala încercând să-și dezvolte o afacere sustenabilă în agricultură, acest lucru pare din ce în ce mai greu, iar de multe ori, deciziile din partea oamenilor politici nu fac altceva decât să le pună și mai multe bețe în roate.

Într-o astfel de speță se regăsește și fermierul Vasile Clabău, din județul Bistrița-Năsăud. Acesta a sunat în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport” pentru a ne prezenta situația sa, una de-a dreptul disperată. După ani de muncă și investiții din banii pe care i-a strâns în străinătate, fermierul se vede astăzi nevoit să-și închidă ferma de vaci de lapte unde producea peste 15.000 de tone de lapte pe lună. De vină, după spusele sale, ar fi câteva decizii recente ale ministrului Petre Daea, care l-au pus pe fermier în imposibilitatea de a-și primi subvențiile cuvenite.

”Anul trecut am avut 25 de vaci de lapte la controlul oficial al producției, predau undeva la 15 tone de lapte, iar domnul Daea, prin inteligența lui, m-a lăsat fără subvenție. Știți că în toamnă, domnul Daea ne-a dat o derogare să scoatem mai repede vacile neproductive din fermă, iar acum în lege a pus să avem 75%. Eu din 25 de bucăți am scos șapte vaci care nu mai erau performante, dar aveam alte juninci care intrau. Am rămas fără subvenție, fără ANT, fără nimic. Sunt vaci cu genetică, din Olanda, inclusiv azi am dus cinci la abator; mai am patru și le-am lichidat. Mai am și 15 juninci gestante pe care urmează să le vând dacă găsesc tren, dacă nu, tot abator.

Am pus pe picioare o fermă cu bani din munca mea proprie și am fost umilit nouă ani de zile în cel mai mare hal. (…) În ultimul hal am ajuns. Vaca care nu produce se încadrează la subvenție, iar eu, care am produs o cisternă de lapte în fiecare lună, pe PFA, cu acte în regulă, m-au lăsat fără. Și în 2018, când am adus de pe Olanda, pur și simplu printr-o lege absurdă am fost lăsat fără SCZ, am luat numai pentru patru juninci.

Să vină domnul ministru cu mine în emisiune, că el spune că ascultă vocea fermierilor. Să vină să vedem câtă performanță are dânsul și câtă performanță am avut eu, cu 3 IFN-uri, cu bănci, cu muncă în străinătate; am susținut o fermă zootehnică de vaci, iar el și-a bătut joc în ultimul hal. Am produs 15.000-20.000 de litri de lapte în fiecare lună și am fost umilit. (…) Aș vrea o confruntare cu domnul ministru, să-i arăt documente. Să vadă o țară întreagă ce ministru conduce la ora actuală agricultura românească”, ne-a spus Vasile Clabău, în direct la AGRO TV.

Intervenția completă a acestuia poate fi urmărită în înregistrarea emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.

video
play-sharp-fill