Crescătorii de vaci sunt disperați: „În august va fi înghesuială la abatoare!”

7

Prețul cu care se vinde laptele la poarta fermei în momentul de față îi determină pe crescătorii de vaci să își închidă fermele, avertizează Petru Bordean, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Potrivit acestuia, foarte mulți dintre crescătorii de vaci care au încasat subvenții APIA sunt pe cale să pună lacătul pe poartă imediat ce se va termina perioada în care sunt obligați să rețină animalele în ferme.

Bordean a explicat miercuri seara, în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport” de la AgroTV, că, în momentul de față, în fermele de vaci pentru lapte din România nu se mai obține profit, indiferent de gradul acestora de tehnologizare sau de modul în care sunt gestionate, pentru că prețul laptelui la poarta fermei este mult sub nivelul costurilor la care trebuie să facă față crescătorii de vaci.

„În ceea ce prvește Legea laptelui și Observatorul laptelui, ce ne-a durut pe noi cel mai mult, am vrea să știm: ce nevoie de lapte avem în România, cât se importă, cât producem noi românii. Până la urmă, noi, dacă avem o situație clară, știm pe ce să ne axăm, știm unde să dirijăm banii din PNS ca să putem dezvolta fermele sau… la urma urmei văd nu mai e nevoie de lapte românesc și suntem în situația de a ne închide fermele. Trebuie să spunem foarte clar: sunt foarte multe ferme care vând laptele cu 1,5 lei pe litru. (…) E sub prețul de producție al litrului de lapte. Deci noi fermierii, cam de prin iarnă până acum, mergem numai în pierdere. În speranța că se vor reglementa lucrurile, că vor veni vremuri mai bune, mai ținem fermele. Fermele de vaci nu se pot închide cu lacăt, ca fermele de porci sau de găini, și ai plecat. E foarte greu și să scapi de o fermă. Trebuie să vedem ce soluții avem și ce putem face în continuare, pentru că situația este dramatică. Dacă lucrurile rămân așa, în momentul în care se ridică cele 90 de zile perioadă de retenție pentru vacile din controlul oficial al producției, eu vă spun că în luna august o să fie înghesuială mare pe la abatoare, fiincă nu mai e atractiv laptele în România”, a avertizat președintele FCBR, Petru Bordean.