Cu cât se vinde litrul de lapte în magazinele lui Dimitrie Muscă

6

Dimitrie Muscă este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai de succes fermieri din România, având o afacere integrată, în care producția din fermele vegetale și zootehnice este transformată în produs finit și valorificată printr-o rețea de 45 de magazine proprii. Astfel, într-un sector precum cel al laptelui, în care majoritatea celor implicați suferă, Dimitrie Muscă merge pe profit an de an.

Potrivit acestuia, litrul de lapte se vinde la ora actuală în magazinele sale cu 6 lei.

”Eu îl vând tot cu 6 lei litrul, pentru că trebuie să dispară diferența de producție între iarnă și vară. Trebuie să avem o producție constantă în fiecare zi. Eu mă duc pe furaj unic și am aceeași producție și în august, și în februarie. Eu vând cu 6 lei/litru laptele cu 3,5% grăsime, de doi ani am același preț”, a precizat Dimitrie Muscă pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

De partea cealaltă, pentru fermierii care nu au posibilitatea să facă procesare și să vândă în magazinele proprii, situația stă cu totul diferit. Prețul laptelui a scăzut semnificativ față de valorile de pe parcursul iernii, iar fermierii se așteaptă să-și revină abia peste câteva luni.

”Colaborez cu aproximativ 30.000 de vaci la nivel național, asta înseamnă vreo 50 de ferme. În medie, prețul laptelui a scăzut cu 15% din februarie față de astăzi, în timp ce cheltuielile operaționale au crescut”, a precizat Stelian Petre, director ROMVIT Animal Nutrition.

Situația nu este mult mai bună nici pentru cei care vând prin cooperativă.

”Prețul laptelui este în scădere. Acum este în jur de 2 lei, 2 lei și 10 bani pe litru. Acum, din câte vedem, tendința pe piața internațională și europeană este în ușoară scădere. Noi trebuie să facem față și sperăm ca undeva înspre toamnă să revină piața măcar la nivelul la care a fost în iarnă”, ne-a spus Daniel Frei, președintele Cooperativei Samus Lact.