Kiev: Ministrul agriculturii arestat pentru corupție

2

Un tribunal ucrainean a dispus, vineri, ca ministrul agriculturii Mikola Solski să fie plasat în arest în contextul acuzaţiilor privind implicarea sa în achiziţionarea ilegală de teren aflat în proprietatea statului în valoare de 7,35 milioane de dolari, relatează agenția Reuters, citată de AGERPRES.

MInistrul agriculturii neagă acuzaţiile, care se referă la evenimente din perioada 2017-2021, înainte ca Mikola Solski să-şi înceapă mandatul, în martie 2022.

Joi, Solski şi-a prezentat demisia, însă a rămas în funcţie până la avizarea cererii sale de către parlament. El este primul ministru care are calitatea de suspect într-un caz de corupţie, în timpul preşedinţiei lui Volodimir Zelenski.

În decizia sa, judecătorul a menţionat că ministrul agriculturii va rămâne în detenţie până la 24 iunie și a stabilit cauţiunea la 75,7 milioane de grivne (1,9 milioane de dolari).

La audierea de joi, procurorii au declarat că acuzaţiile împotriva ministrului pot aduce o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare.

În vârstă de 44 de ani, Mikola Solski a fost în centrul eforturilor Ucrainei de a menţine funcţională industria de cereale în contextul în care invazia Rusiei a blocat rutele de export la Marea Neagră, suprafeţele agricole au fost înţesate de mine, iar terenul arabil a fost ocupat.

Potrivit Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina (NABU), acuzaţiile au legătură cu o schemă de achiziţionare ilegală a unui teren deţinut de stat în valoare de 291 milioane de grivne (7,35 milioane de dolari), precum şi cu tentativa de a obţine teren în valoare de 190 de milioane de grivne (circa, 4,8 milioane de dolari).

Procurorii anticorupție susțin că, în baza acestei scheme, terenul era luat ilegal de la două firme de stat şi transferat unor veterani de război cu condiţia ca ei să-l închirieze unor firme private.

Solski şi avocatul său au declarat la audierea de joi că ministrul agriculturii nu a obținut niciun beneficiu dintr-o astfel de schemă.

Zelenski a încercat să proiecteze o imagine de zero toleranţă faţă de corupţie şi anul trecut l-a înlocuit pe ministrul apărării după acuzaţii de corupţie care se refereau la Ministerul Apărării, mai notează Reuters.