Cu legumele la poartă. Problemele micilor fermieri continuă

16
Cu legumele la poartă. Problemele micilor fermieri continuă

Prin zonele rurale ale României, adesea întâlnim în dreptul porților diverse pancarte cu inscripția ”vând…” sau ”de vânzare”, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre fructe sau legume.

Drumul ni s-a intersectat cu o familie din Jud. Argeș, o familie de legumicultori care au înlocuit clasica pancartă cu o grămadă de legume – deloc similar clasicului târg.

Curioși din fire, ne-am oprit să aflăm mai multe. Am stat de vorbă cu o familie, soț și soție, care, de 7 ani de zile își asigură subzistența din roadele pământului.

”Am fost profesoară de limba franceză, însă am moștenit de la mama mea casa de aici, de la țară, și grădina din spate, care are 1 hectar jumate. La început plantam legume doar pentru noi, dar apoi acest hobby ne-a acaparat de-a dreptul și ne-am mutat aici” –  ne-a spus legumicultoarea.

Din pură pasiune și dorință de a produce produse bio, naturale, obținute cu sudoarea frunții, această familie a decis să înceapă o nouă viață, și de ce nu, și o mică afacere profitabilă. Planul a mers favorabil până în acest an, când, toate au mers în defavoarea lor.

”Anul ăsta ne-a distrus tot ce am reușit să facem. În luna martie, a venit zăpada și ne-a distrus toate roșiile, abia am avut pentru noi câteva de bulion. Ce să vindem? În perioada pandemiei târgurile au fost închise. Am rămas cu marfa, am dat-o la porci… A venit seceta peste noi. Castraveții au fost un eșec, la fel și ardeii. Degeaba am încercat să irigăm… n-a mers nimic! Am sperat că la târgul de Sânmedru, vindem și noi ceva: varza, conopida și ridichiile astea negre erau speranța noastră. Dar au închis și târgurile. Le-am scos la poartă, poate trece cineva și vrea să cumpere. Unde să o vindem? Pe facebook? Pământul trebuie muncit, nu avem timp să postăm.”

Din păcate, nu este un caz singular. Ca ei sunt mulți mici producători de legume, care nu au unde să-și vândă marfa, pentru că târgurile sunt închise, iar de intrat în supermarketuri și alte magazine nici nu se poate pune problema.

Noua Politică Agricolă Comună promite să vină cu măsuri pentru a-i sprijini și pe acești mici producători, iar oficialii de la MADR vor să suțină fermele de familie și producătorii locali, astfel încât România să nu mai importe atât de multă marfă din afara țării. Nu ne rămâne decât să sperăm că aceste promisiuni vor deveni și realitate.

Autor: Diana Vasilescu