Păstrăvăria din… porumbi! Investiția îndrăzneață a unui piscicultor

22
Păstrăvăria din… porumbi! Investiția îndrăzneață a unui piscicultor

În comuna Șirna, satul Brătești din Prahova, am descoperit o păstrăvărie atipică. Amplasată în terasa joasă a pârâului Pribeagul, Păstrăvăria din Porumbi se poziționează la o altitudine medie de 145m în Câmpia Ploieștiului. Ați înțeles bine, vorbim despre o păstrăvărie de câmpie!

Dar, acesta nu este singurul lucru care o diferențiază pe piața piscicolă:
păstravul crescut aici are carnea gustoasă și apetisantă, gust de apă de munte dulce. Datorită bazinelor în care cresc, carnea lor este foarte bine tonifiată și striată, având libertate de mișcare în curenții puternici în care înoată. Considerat încă din timpurile vechi o delicatesă pe mesele îmbelșugate ale marilor boieri, păstrăvul se diferențiază de celelalte specii de pești prin faptul că nu au gust și nici miros de peste, ci mai degrabă au un gust fin și elegant a unei carni ușoare și bogată în acizi grași Omega 3 și vitamina B12.

Pentru a asigura o calitate superioară a întregii producții de păstrăv, ferma se întinde pe o suprafață de 5400 mp și este alimentată  din pârâul Pribeagu, cu apă limpede și bine oxigenata.

Întreagă fermă are în componentă următoarele: o stație de incubație și predezvoltare, 8 bazine de creștere a puietului, 4 bazine de creștere a tineretului, 10 bazine de creștere a peștelui de consum și un bazin decantor – lagună de decantare.

Proiectul s-a dovedit a fi un real succes, după numai 2 ani de la înfințare, ferma piscicolă din Șirna a început colaborări ferme cu lanțurile mari de magazine, cu rețelele de magazine specializate în vânzarea de pește dar și cu alte păstrăvării, livrând către cei din urmă puiet.

Peștele se livrează în viu, în hidrobioane, ajungând din fermă la consumatorul final, în condiții optime de consum respectând întocmai normele de transport și biosecuritate.

Anul 2020 a ”înecat corăbile” și în piscicultură, însă, specialiștii în acvacultură au reușit să găsească soluții optime pentru a remedia problema debitului de apă, reușind astfel să păstreze ferma de păstrăv pe linia de plutire. 

Am stat de vorbă cu domnul Marian Moise- proprietarul păstrăvăriei, despre închiderea activității Horeca: ”da, la început s-a simțit o scădere a vânzărilor, însă am apelat la vânzările prin intermediul rețelelor sociale. Nu am făcut față cererilor. Oamenii chiar vor să consume pește proaspăt și de bună calitate, livrat la ușă. Am fost nevoiți să renunțăm pentru că nu ne puteam onora comenzile din cauze logistice”.

Mândru de ceea ce a realizat, de ce-a de-a doua păstrăvărie de câmpie din țară, domnul Moise a mai mărturisit că: ”am muncit foarte mult la acest proiect, condițiile fiind foarte grele aici, am avut foarte mult de investit în infrastructură. Cel mai important rol în reușita acestui proiect, a fost practic susținerea bancară. Am încercat la mai multe bănci din România, dar singura bancă care m-a ajutat să dau viață acestui proiect și mă susține deja si cu cel de-al doilea proiect este CEC Bank

Piscicultorul are în curs un al doilea proiect, de extindere și diversificare a activității – unde își propune să îmbunătățească fluxul tehnologic și să dezvolte un modul de depozitare, procesare și pregătire a producției obținute.