Parlamentul European, cu ochii pe companiile care produc pagube mediului

1

mediului

Parlamentul European se pregătește să adopte un raport referitor la răspunderea companiilor pentru pagubele produse mediului.

Potrivit discursului din Parlamentul European al eurodeputatei S&D, Carmen Avram, în plenul de miercuri, 19 mai 2021, este de apreciat perspectiva oferită de raportul referitor la răspunderea companiilor pentru pagubele produse mediului.

Acesta va permite pedepsirea unor entități care, până acum, nu au dat socoteală pentru acțiuni iresponsabile și dăunătoare omului și mediului.

„Fără o responsabilitate distribuită nediscriminatoriu, la toate nivelurile și sectoarele economice, Green Deal ar rămâne o revoluție pe hârtie, care pe unii i-ar îngenunchea, iar pe alții i-ar duce, pe nedrept, pe culmi istorice. Pentru că acum, responsabilitatea poluării pare să apese doar pe umerii agricultorilor, exonerând alte domenii de parcă ele n-ar fi avut nicio contribuție la acest fenomen global.

Prevederile acestui raport ar putea să echilibreze balanța și să scoată la lumină practicile murdare și neconcurențiale ale unor mari poluatori. Mă refer, în special, la entități care încearcă să evite legislația europeană prin filiale deschise în țări terțe și permisive (n.r. – America de Sud și Brazilia, în mod special) sau la cele care au ras păduri în Europa și n-au răspuns niciodată în fața legii, pentru dezastrul provocat: inundații catastrofale, pierderi de vieți omenești și de biodiversitate, distrugerea habitatelor animalelor, pe care le-au forțat să se îndrepte spre orașe, înfometate și uneori agresive, așa cum se întâmplă în România, de exemplu. Schimbarea e, deci, necesară și așteptată”, a declarat Avram în Parlamentul European.

Cu toate acestea, europarlamentarul român consideră că această schimbare trebuie făcută responsabil, astfel încât să nu se creeze premisele unor abuzuri, care să destabilizeze sectoare, piețe și națiuni.

Ce se urmărește prin acest raport

Dat fiind faptul că Directiva privind răspunderea pentru mediul înconjurător datează din 2004, legislativul de la Bruxelles urmărește prin acest raport să identifice domeniile în care se pot aduce îmbunătățiri și să formuleze recomandări care să fie preluate de executivul european în viitoarele sale propuneri legislative.

Aceste propuneri ar trebui, printre altele, să urmărească prevenirea daunelor aduse mediului prin reducerea riscurilor, prin consolidarea principiului precauției și a principiului „poluatorul plătește”, prin crearea unor condiții de concurență echitabile pentru companii, garantând contribuabililor ca nu ei vor suporta suportă costul daunelor aduse mediului. În ansamblu, obiectivul ar trebui să fie echilibrul între interesele companiilor și protejarea mediului.

În cele din urmă, în cazurile de poluare foarte importante, ar trebui să se aplice drept măsuri corective nu doar instrumente privind răspunderea față de mediu, ci și o multitudine de instrumente, inclusiv măsuri administrative, sancțiuni financiare și, în unele cazuri, urmărirea penală.

Posibile activități ilegale

Nu o dată, la noi în țară, giganții de debitare și prelucrare a lemnului au construit facilități industriale fără elaborarea unor Studii de Impact asupra Mediului, autorizații integrate de mediu etc. De multe ori, lipsa unor documente importante ar fi, conform unor experți în domeniu, semnul că în facilitățile respective au loc activități ilegale.

Nu o dată, rapoarte de genul celor al Environmental Investigation Agency (EIA) spun că tăierea copacilor din apropierea unor cursuri de apă sau ecosisteme foarte sensibile ce  sfârșesc prin a fi distruse, precum și poluarea zonelor de exploatare a lemnului cu  substanțe contaminante. Aceste practici sunt distructive mai ales în zone sensibile cum ar fi
rezervațiile Natura 2000, unde sunt permise numai tăieri de igienă.