În urmă cu două săptămâni, furtunile care s-au abătut asupra mai multor zone din România au făcut ravagii în unele ferme. În județul Călărași, în ferma lui Marcello Daniliuc, situația a căpătat dimensiuni dramatice, după ce sute de hectare de teren au fost puse la pământ de grindină și vântul puternic.
Chiar și în aceste condiții, tânărul fermier trebuie să meargă mai departe și a căutat fiecare portiță prin care să poată să-și salveze afacerea. În tot acest amalgam de ghinioane, marele său noroc a fost că a reușit să recolteze o parte din producție înainte de căderea grindinei.
”Deciziile deja au fost luate, soluții am reușit să găsim într-o oarecare măsură. Eu sunt mulțumit că înainte de ceea ce ni s-a întâmplat, am reușit să recoltez 150 de hectare de orz cu producții foarte bune. Am optat să merg pe o suprafață foarte mare de orz, din experiența ultimilor ani orzul este printre cele mai sigure culturi, iar din cele 430 de hectare am reușit să recoltez 150 înainte de piatră. Mâine ar trebui să terminăm recoltatul într-o parcelă de unde nu luăm aproape nimic, dar încă am media pe producție de 4 tone/hectar. O să intrăm și în cultura de rapiță, am 85 de hectare rămase în picioare, o să vedem ce va ieși și de acolo, iar restul culturilor sunt calamitate în totalitate”, a precizat Marcello Daniliuc pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Cea mai dureroasă parte este faptul că acesta a fost primul an în care agricultorul nu a reușit să-și asigure culturile; nu pentru că n-ar fi vrut, ci pentru că dificultățile financiare nu i-au permis să facă o astfel de investiție. În acest context, tânărul îi îndeamnă pe colegii săi de breaslă să nu facă aceeași greșeală.
”Vin să îndemn fermierii să își facă asigurări. Am fost și eu sceptic, niciodată nu credem că se poate întâmpla la noi. Am făcut asigurarea ani și ani la rând, nu am avut nevoie, atunci când am avut nevoie nu am avut clauzele contractuale de așa natură să mă ajute, dar uite că în impasul financiar în care mă aflu acum, o asigurare era binevenită din toate punctele de vedere. (…) La mine, decizia a fost strict financiară, nu am avut bănuții respectivi pentru că trebuia să achit creditele la care aveam rate scadente la sfârșit de an. Am avut un presentiment că se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat anul acesta. Am vrut ultima oară să fac asigurare în luna aprilie, am mai făcut un credit de lucru de 600.000 lei, bani care au fost direcționați în alte părți”, a mai spus Marcello Daniliuc.
Ca primă soluție pentru a reuși să meargă mai departe, fermierul a decis să scoată la vânzare o parte din flota de utilaje.
”Am început să vindem flota de utilaje, o să mergem mai mult pe închiriere utilaje. Noi am intrat și pe ramura aceasta de prestări servicii, pentru că de când facem conservativ, timpul s-a comprimat și petrecem mult mai puțin timp în teren. Am reușit cu mari greutăți să accesăm creditul fermierului, ca să putem merge înainte. Vreau să le mulțumesc foarte mult prietenilor care au vrut să-mi sară în ajutor imediat și pe care i-am refuzat, pentru că sunt în situații mult mai dificile. Noi încă mai avem proprietăți, încă mai avem pământ. Am hotărât să vând din flota de utilaje, pentru că pământul acesta ne-am chinuit să-l cumpărăm pe parcursul a 30 de ani”, a mai spus tânărul fermier din Călărași.