Cum poți face agricultură bio – substanțe permise și pași de urmat

18

Mulți fermieri se feresc de agricultura bio, care este mai dificilă comparativ cu agricultura de masă. Pe de o parte, birocrația apasă greu pe umerii fermierilor, iar pe de alta, sunt foarte puține substanțe permise în acest sector.

Pentru a primi certificarea bio, agricultorii au nevoie de o perioadă de conversie de doi ani, timp necesar pentru ca în sol să nu mai existe niciun reziduu de pesticide. Regulamentul european pentru agricultura bio permite implementarea unor măsuri preventive pentru controlul dăunătorilor, al bolilor și al buruienilor, însă nu cu pesticide care ar putea avea efecte negative asupra mediului sau ar putea avea drept rezultat prezența reziduurilor în produsele agricole.

Orice substanță utilizată în agricultura ecologică pentru combaterea dăunătorilor sau a bolilor plantelor trebuie să fie aprobată de Comisia Europeană. Alimentele prelucrate trebuie să aibă la bază în principal ingrediente agricole. Acestea pot conține, de asemenea:

-reparate din microorganisme și enzime, oligoelemente minerale, aditivi, adjuvanți tehnologici și arome, vitamine, precum și aminoacizi și alți micronutrienți adăugați în produsele alimentare în anumite scopuri nutriționale, dar doar dacă normele privind agricultura ecologică autorizează acest lucru;

-este interzisă utilizarea de substanțe și tehnici care reconstituie proprietățile pierdute în timpul procesării sau depozitării, care corectează rezultatele neglijenței în timpul procesării sau care pot induce în eroare în orice alt fel în privința adevăratei naturi a acestor produse;

-ingredientele agricole neecologice pot fi utilizate numai dacă sunt autorizate în anexele la legislație sau dacă au fost autorizate provizoriu de către o țară din UE.

Substanțele de origine vegetală ori animală pe care le puteți folosi:

-ceara de albine – se utilizează ca agent de protecție a rănilor provocate arborilor prin elegare;

-uleiurile vegetale – sunt permise uleiurile de mentă, pin sau chimen, substanțe naturale extrase din diferite părți ale plantei care conțin mult acid oleic și acid linoleic. Sunt folosite în mod tradițional ca fungicide, dar funcționează și ca insecticide, provocând asfixierea insectelor și a ouălor acestora;

-preparate din Quassia amara – se extrag din copacul Quassia amara, de origine din Surinam, și acționează ca un insecticid natural. Activitatea acestor preparate este relativ slabă, determinată de persistența scăzută;

-produse pe bază de Azadirachtin – se folosesc ca insecticid și au o gamă largă de acțiune, incluzând și insecte din ordinul Homoptera, Diptera, Lepidoptera, Coleoptera și altele, inclusiv acarienii. Azadirachtin este eficient, de asemenea, împotriva ciupercilor și bacteriilor și se folosește în horticultură, pentru pomi fructiferi, în pepiniere și la plantele ornamentale;

-preparate din piretrine. Acestea acționează precum insecticidele de contact, paralizând dăunătorii în câteva secunde. Se aplică în horticultură, plante ornamentale și pentru conservarea alimentelor;

-proteine hidroizolate – se utilizează ca agent de atragere a dăunătorilor;

-uleiuri minerale – parafina albă sau uleiurile petroliere sunt active prin contact direct în special împotriva insectelor mici, cum sunt afidele, psylla, Diaspidele și acarienii. Datorită fitotoxicității acestora sunt eficiente și împotriva făinării și a buruienilor;

-retenona – este un alcaloid extras din rădăcinile plantelor Derris elliptica, Derris spp., Tephrasi spp. Și Lonchocarpus utilis. Aceasta combate o gamă largă de insecte dăunătoare și este eficientă pentru pomi fructiferi, plante ornamentale, muște, țânțari și în horticultură.

Totodată, pe lista produselor interzise în etapa de producție se găsesc organismele modificate genetic și derivatele acestora. Fertilizanții și pesticidele de natură sintetică sunt interzise. Celelalte produse care nu sunt compatibile cu agricultura ecologică sunt stimulatorii de creștere, hormonii și antibioticele.