Cum se pot apăra fermierii de aberațiile din legea mirosurilor

25
Cum se pot apăra fermierii de aberațiile din legea mirosurilor

Legea mirosurilor a stârnit reacții vehemente din partea fermierilor după ce a fost adoptată în Parlament, mai ales că a trecut fără aviz din partea Comisiei de Agricultură, deși îi viza direct pe agricultori. Președintele de atunci al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, și-a cerut scuze public și a demarat rapid procedura pentru a modifica legea mirosurilor, demers care va fi finalizat în noua legislatură.

Alexandru Stănescu a fost invitatul lui Ovidiu Ghinea în ultima ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport” și a explicat care sunt modificările aduse acestei legi, astfel încât fermierii să-și poată continua activitatea fără niciun fel de problemă.

”O lege foarte importantă este legea mirosurilor, o lege pentru care mă simt dator față de fermieri, că n-am reușit să facem acea modificare pe care am inițiat-o la Ordonanța 195. Dar vreau să-i anunț pe fermieri că ea este în Camera Deputaților, de data aceasta Comisia de Agricultură a cerut și raport și va fi o realizare astfel încât fermierii să nu fie blocați, cum au fost speriați atunci când a apărut acea modificare trecută prin Parlament fără raport în Comisia de Agricultură.

Modificarea pe care o face această inițiativă legislativă este în primul rând schimbarea sintagmei ”disconfort olfactiv” cu ”miros”; disconfortul olfactiv era o chestiune destul de relativă. De asemenea, este vorba despre planul de gestionare a mirosurilor, devenit de data aceasta verificabil. Vor fi aparate care vor măsura și sunt sigur că fermierii nu vor avea nicio problemă legată de acest lucru”, a precizat Stănescu pentru AGRO TV.

Fostul deputat a vorbit și despre legea 204 din 2008, care protejează exploatațiile agricole înființate legal, respectând normele sanitare și de mediu.

”Există o lege din 2008, legea 204, care protejează exploatațiile agricole. Această lege face referire la un Ordin al ministrului sănătății, este vorba de Ordinul 536 din 1997. Foarte mulți au spus că acest ordin este abrogat. Vreau să îi informez pe cei care apreciază acest lucru că există o decizie a Curții Constituționale care spune că dacă o lege face referire la altă lege sau la un act normativ care este abrogat, legea respectivă rămâne în vigoare.

Așadar, acele distanțe de protecție față de fermele zootehnie, prin care fermele s-au înființat, rămân valabile și acum. Legea 204 spune că în situația în care a fost înființată o fermă respectând aceste distanțe, iar între timp oamenii își fac case în zona respectivă, fermierul nu e vinovat cu nimic. Autoritățile nu au voie să dea autorizație în acea zonă de protecție, iar dacă o dau, o dau pe riscul lor, iar ferma nu are nicio vină”, a mai adăugat Stănescu.

Fermierii pot să ceară demolarea construcțiilor din zona de protecție

În completare, actualul președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, a precizat că fermierii pot chiar să ceară demolarea construcțiilor care încarcă zona de protecție sanitară dedicată fermei, în cazul în care construcțiile respective au fost ridicate după înființarea fermei, încălcând practic legea.

”Trebuie precizat faptul că demersul legislativ care ar trebui să corecteze anumite discrepanțe în această activitate a pornit de la o decizie a Comisiei Europene, decizia 302 din 2017, care tocmai asta viza – să elimine subiectivismul dintr-o lege atât de importantă pentru fermieri și să o conducă într-o zonă cu repere obiective.

Ordinul 536, chiar dacă este abrogat, el a fost înlocuit de celebrul Ordin 119 al ministrului sănătății, care are aceleași prevederi în materie de zonă de protecție sanitară. Deci acest act normativ vine să pună fermierii la adăpostul unor efecte nedorite. În cazul în care autoritățile publice locale eliberează certificate de urbanism sau autorizații de construcție și nu țin cont de prevederile din Legea 204, fermierul poate solicita anularea autorizației de construcție și poate merge inclusiv până la demolarea acelor construcții care îi încalcă zona de protecție sanitară a fermei”, a subliniat Adrian Chesnoiu pentru AGRO TV.

Ce spune legea

Legea nr. 204/2008 privind protejarea exploatațiilor agricole stipulează foarte clar, la articolul 3, alineatul (1), faptul că în zona de protecție sanitară a exploatațiilor agricole existente și care funcționează conform prevederilor legale se interzic eliberarea autorizațiilor de construcție și construirea clădirilor destinate locuințelor și altor obiective socioeconomice.

Mai mult, alineatul 5 precizează faptul că deținătorii de exploatații agricole care au fost înființate și funcționează cu respectarea prevederilor legale și în perimetrul cărora s-au construit locuințe sau alte obiective socioeconomice cu nerespectarea restricțiilor impuse de Ordinul ministrului sănătății nr. 536/1997, cu modificările și completările ulterioare, pot iniția proceduri judiciare în vederea demolării acelor construcții neautorizate sau a celor autorizate fără respectarea prevederilor legale în vigoare.

Beneficiază de prevederile acestei legi următoarele categorii de unității agricole:
a) fermele de cabaline;
b) fermele de ovine și caprine;
c) fermele de taurine la îngrășat;
d) fermele de vaci cu lapte;
e) fermele de păsări;
f) complexele avicole industriale;
g) fermele de porci;
h) complexele de porci industriale;
i) centrele pentru colectarea și păstrarea produselor de origine animală;
j) abatoarele și bazele de recepție a animalelor;
k) fermele zootehnice mixte sau pentru alte specii de animale;
l) construcțiile și amenajările anexe ale exploatațiilor agricole;
m) fermele de pomi, de vița de vie și de cercetare.